Kako je Lejn Stejli 1993. u Stokholmu istukao skinheda koji je salutirao nacističkim pozdravom
Foto: Printscreen

stav

Kako je Lejn Stejli 1993. u Stokholmu istukao skinheda koji je salutirao nacističkim pozdravom

S obzirom na to da kojekakvi fašisti zagađuju naš životni prostor, dobro je prisetiti se kako se sa jednim od njih obračunao pokojni frontmen grupe Alice In Chains.

Objavljeno: 16:53h

Te 1993. godine Alice In Chains su bili na dvomesečnoj evropskoj turneji sa Screaming Trees. Tokom koncerta u Circusu u Stokholmu, u Švedskoj, održanog u februaru, Lejn Stejli (Layne Staley) je u jednom trenutku primetio skinheda blizu pozornice koji je stvarao mosh pit samo za sebe udarajući publiku oko sebe i konstantno salutirajući nacističkim pozdravom.

Kad su Alice In Chains odsvirali pesmu “It Ain’t Like That” s albuma “Facelift”, Stejli se obratio publici: “Volimo vas jebene Šveđane!” i nastavio da hoda do ruba pozornice gde se obratio ljudima iz osiguranja da puste skinheda, kog je ohrabrio da dođe do pozornice i pridruži se bendu. Govorio mu je: “Dođi, pridruži se bendu, provedi se s nama!”. To je čuo Rendi Biro koji je tada bio jedan od gostujućih pratećih vokala grupi. On je i video kad je skinhead pokazao na sebe i pitao: “Ja?”.

Ni članovi benda, ni ljudi iz osiguranja nisu znali šta je Stejliju na pameti. Rendi Biro je i u knjizi “Alice In Chains: The Untold Story” Dejvida De Sola, objašnjavao tu situaciju u smislu: “Kog vraga Stejli želi da ugodi nacističkom smeću i zašto ga zove?”. Kad je skinhed prišao dovoljno blizu, Lejn mu je pružio ruku i povukao ga na pozornicu. Potom ga je neočekivano dvaput odalamio šakom u lice, tako da je ovaj pao na leđa u publiku koja je pozdravila njegov potez. Skinheda je iz dvorane iznelo osiguranje, a Stejli je došao do mikrofona i viknuo: “Umrite, jebeni nacisti!” dovršivši koncert bez daljnjih incidenata.

No bend je znao da će biti problema, s obzirom da nikog, pa čak ni nacistu nije dozvoljeno udariti u lice. Nakon koncerta su nervozno raspravljali kakve će biti posledice, a Džon Simpson, Stejlijev lični čuvar, odveo je pevača do trajekta za Finsku kako bi izbegao hapšenje. Skinhed je prijavio Stejlija, a policija se pojavila u hotelu u kojem je odseo bend i svima oduzela pasoše, pa su krenuli u potragu za Stejlijem koji je bio na trajektu. Na kraju su ga i uhapsili na trajektu.

Ali priča ima ludi preokret na kraju. Brat skinheda, koji je također bio na koncertu, otišao je u policiju, ne da bi branio svog brata, već da bi izjavio da je njegov brat pravio probleme i tukao druge ljude u publici i kako ga je Lejn Stejli sprečio da nastavi sa tim. Švedska policija je potom čestitala pevaču i bendu, vratila im pasoše i otpremila ih je na sledeću stanicu turneje - Oslo, u susednoj Norveškoj.

Celi događaj je naravno zabeležen kamerom:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.