Da li ste isprobali digitalne droge? Arapski naučnik traži zabranu binauralnih zvuka sa Youtubea
Foto: Printscreen

Granična nauka

Da li ste isprobali digitalne droge? Arapski naučnik traži zabranu binauralnih zvuka sa Youtubea

Droge 21. veka uzimaće se preko slušalica

Objavljeno: 16:56h
Vladimir Marković

Granična područja nauke (fringe science), koliko god obiluju sumanutim idejama neretko izbace poneku revolucionarnu novost. Ljubitelji TV serije Fringe setiće se momenata kada naučnici Volter Bišop (Džon Noubl) i Vilijam Bel (Lionard Nimoj) diskutuju o frekvenciji našeg kosmosa, planete Zemlje i paralelnog kosmosa. Frekvencija planete Zemlje, takozvana Šumanova rezonanca, iznosi 7.83 herca - radi se o frekvenciji elektromagnetnog polja koje okružuje našu planetu.

Zamislite moje iznenađenje kada sam naleteo na Youtube klip "Šumanova rezonanca".

U opisu ovog klipa stoji da nudi mogućnost da se priključimo na prirodnu vibraciju planete Zemlje, slušajući njen zvuk, što je blagotvorno za čovekovu psihu i telo na mnogo načina, štaviše, to ni manje ni više nego obnavlja čovekov DNK kod...

Znam. Nju ejdž mambo džambo, to je i meni najpre došlo na um, naročito kada se na reklami pre klipa pojavio neki "učitelj" da mi objasni gde se nalazi čovekova duša. Nju ejdž, za neupućene, je pokret nastao u hipi razdoblju, koji pokušava da od svih religija i filozofija sveta izvuče "duhovnost" koja je sama sebi cilj... Ali ko bi odoleo da ne čuje šta to Majka Zemlja ima da nam kaže?

Malo sam se razočarao, Majka Zemlja nije baš brbljiva - sve što se ovde čuje je ravan ton, sačinjen od jednog visokog i jednog niskog zvuka. Nisam proveravao njihovu frekvenciju, ali ton frekvencije 7.83 herca niži je od najnižeg tona koji prosečno ljudsko uho može da registruje, dakle prava Šumanova rezonanca, ako je uopšte prisutna na ovom klipu verovatno je nečujna, a ton koji čujemo su zvuk viši za jednu i drugi viši za dve oktave.

Sa desne strane, u preporučenim klipovima, moju pažnju privlači jedan na kojem krupnim slovima piše "Memory" - binauralni klip koji navodno potpomaže bolje pamćenje, koncentraciju i brže učenje. Upravo ono što mi je najpotrebnije u životu našao sam besplatno na Youtubeu! Mojoj sreći nigde kraja. Taj klip sadrži sat i po vremena binauralnog tona - jednog zvuka niske frekvencije od 40 Hz u paru sa još jednim infrazvukom od 6 Hz, koji je valjda tu na snimku ali ga ljudsko uho ne čuje. Po dizajnu vizualne pozadine klipova uviđam da je u pitanju isti proizvođač, Magnetic Minds, koji je napravio solidan biznis od ovih "čudotvornih" zvučnih klipova, koje je najlakše na svetu proizvesti, osim onih zvuka koji su možda tu a možda i nisu, kao carevo novo odelo za 21. vek. Uključite pad (vrsta zvučne boje na sintisajzeru koja se koristi za ambijentalnu muziku) i stisnete jednu dirku koju držite stisnutu narednih devedeset minuta... I eto poboljšane memorije, koncentracije, sposobnosti učenja svakom ko to sluša.

Kada otvorim kanal Magnetic Minds, automatski počinje da mi svira klip "Whole Being Regeneration": regeneracija celog bića i svih njegovih ćelija, infrazvuk od 3.5 Hz. Ostali klipovi na ovom kanalu nude "Podmlađivanje", "Detoksikaciju", "Genijalnu snagu mozga", "Isceljenje štitne žlezde", "Totalno isceljenje", "Duboko spavanje", "Isceljenje korenske čakre", "Isceljenje čakre srca"... Kad sam pročitao to o čakrama, postaje mi jasnije ko stoji iza kanala Magnetic Minds - propagatori transcendentalne meditacije (TM).

Ipak, sumnjiva "duhovnost" autora ove "muzike" ne mora biti razlog da u potpunosti odbacimo slušanje binauralnih bitova, koje danas mnogi popularno zovu "digitalna droga" ili "digitalni lekovi", u zavisnosti od toga kako želite da prevedete englesku reč drugs.

Ni zvanična nauka ih nije baš sasvim odbacila. Binauralni zvuci još uvek nisu sasvim istraženi, ali dobar deo naučnika otkriva da imaju pozitivan učinak na psihu i da mogu da pomognu ljudima koji imaju problema sa nesanicom, lošom koncentracijom i sličnim tegobama. Čitaoci koje zanima naučni apekt ovog problema mogu pročitati ovu studiju (na engleskom).

Postoje međutim i drugačija mišljenja. Dr Sarhan Al Meheini, zamenik direktora Akademije policijskih nauka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tvrdi da sa binauralnim bitovima treba postupati kao sa kanabisom ili ekstazijem i da ih treba potpuno zabraniti.

Pored besplatnih klipova prisutnih na Youtubeu i drugim sličnim mestima, postoje i navodno daleko "jače" digitalne droge koje se prodaju, pa se tako tekst "Možete li se uraditi pomoću digitalnih droga" (gde drugo nego na sajtu Vice) pozabavio istraživačkim novinarstvom da li digitalne droge zaista "rade". "Istraživačica" Amira Asad kupila je kolekciju digitalnih droga za 16.95 dolara sa I-Dosera... Zar ste sumnjali da pokojni Stiv Džobs nije umešao svoje prste i u ovu rabotu? Dakle, vaš glavni globalni diler digitalnih droga budućnosti je kompanija Apple!

Da zaključimo, Amira Asad je otkrila da su Appleove droge za uši - "real deal", to jest da rade svoj posao i da vrede potrošenog novca. U redu, šta je to za kompaniju Apple da plati malo PR-a na sajtu Vice ili bilo kom drugom, sitniš.

Međutim, i besplatni binauralni klipovi sa Youtubea "rade" - najverovatnije će vam pomoći da zaspite ili da se koncentrišete kada vam je to potrebno. Samo, oprezno sa tim porukama o lečenju štitne žlezde i otvaranju čakri, i sve će biti u redu. To su ipak samo zvuci odsvirani na sintisajzeru, a ne kokain koji se uzima preko vaj-faja.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.