Rijeka - grad rokenrola postao Evropska prestonica kulture: bojkot hrvatskih vlasti
Rijeka je zvanično postala Evropska prestonica kulture za 2020. godinu., Foto: Printscreen

sveže

Rijeka - grad rokenrola postao Evropska prestonica kulture: bojkot hrvatskih vlasti

Niko iz vrha vlasti Republike Hrvatske nije se pojavio 1. februara u Rijeci na proslavi početka statusa Evropske prestonice kulture, niti je javno uputio čestitku: odlazeća predsednica Kolinda Grabar Kitarević, premijer Andrej Plenković, predsednik parlamenta i svi oko njih ignorisali su najvažniji kulturni događaj u državi.

Objavljeno: 10:36h

Rijeka je zvanično postala Evropska prestonica kulture za 2020. godinu. Bogatim kulturnim i zabavnim sadržajem, koji je juče bio svuda po gradu, započeta je "kulturna godina" u ovom primorskom gradu.

Otvaranje je obeležio program Opere industriale, što je bila posveta radnicima i temeljnim vrednostima na kojima je izgrađena Evropa, a to su različitost, tolerancija i antifašizam. Glavni deo programa se odigrao u luci, koja je za ovu priliku od "kuhinje različitosti" postala "luka različitosti". A nakon jučerašnjeg dana Rijeka je pokazala zašto nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Pošto će Rijeka nositi titulu prestonice kulture do naredne godine, Riječani su se potrudili da ponude bogat kulturni sadržaj svojim posetiocima, koje očekuju u povećanom broju baš zbog novog zvanja. Izdvojeni festivali i manifestacije jesu Dan migranata, Slobodna Rijeka, Dani odbačenih, SMOQUA - festival feminističke i queer kulture, Revija malih književnosti, Festival evropske kratke ptiče i Hay festival, Kup prestonica kulture i koncert navijačkih pesama i Porto Etno-festival svetske muzike i gastronomije, a celi program možete naći ovde.

Karneval u Rijeci
Karneval u Rijecifoto: Printscreen

Oni koji odluče da Rijeku posete za vreme zime imaće priliku da obilaze izložbe poput "Kulture sećanja na Španski građanski rat" ili "D’Anuncijeva mučenica" u Pomorskom i istorijskom muzeju ili izložbe o ženskoj perspektivi danas. Širom grada će se održavati i muzički program, a kako Rijeka važi za rokerski grad, očekuje vas mnogo mladih bendova, ali naravno biće i mnogih drugih mzičkih pravaca, a ukoliko u Rijeci budete 22. februara, možete da uživate u operi Tristan i Izolda, a biće i nekoliko gostujućih pozorišta. Početkom marta, kada se očekuje lepše vreme, biće prikazane prve projekcija filmova na otvorenom, kasnije tokom godine će ih biti još, dok će krajem aprila biti održan Rijeka film festival.

Rijeka će pratiti uvek aktuelnu temu, a to je zagađenje životne sredine, pa će biti organizovani programi tokom godine koji će se baviti posebno ovom temom, a kako se očekuje veća posećenost gradu, iskoristili su priliku da kroz program predstave i druga mesta u Hrvatskoj. Čak i da vas ne interesuje bilo šta od organizovanog ove godine, Rijeka je veoma lep primorski grad, čiju lepotu ćete doživeti ukoliko se pri zalasku sunca budete prošetali Korzom, ili otišli na vidikovac Trsatskog kaštela ili posetili Katedralu Svetog Vida. Za upoznavanje lokalaca i njihove preukusne hrane možete da posetite gradsku pijacu ili Trg Ivana Koblera.

A kako se već nalazi na Jadranu, možda je najbolje vreme za posetu letnje vreme, a tada će vam za animaciju biti dovoljne gradske plaže, a to su Ploče, Grčevo, Bivio i još njih desetak od kojih je jedna rezervisana za ljubitelje životinja, jer u Rijeci postoji plaža Kantrida i ona prilagođena za pse.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.