Bowrain: nu jazz/post-rock i ambiental iz Slovenije
Foto: Tjaša Gnezda

sveže

Bowrain: nu jazz/post-rock i ambiental iz Slovenije

Bowrain je umetnički pseudonim iza kojeg stoji Tine Grgurevič, slovenački pijanista, kompozitor i muzički producent koji živi i radi u Amsterdamu. Rođen je 1983 u Ljubljani.

Objavljeno: 18:38h

Pod imenom Tine Grgurevič objavio je dva albuma jazz muzike: Balkan Flavours (2010) i Images of Reality (2011).

Od 2014 njegova interesovanja sele se u područje elektronske muzike i ambientala sa uticajima nu jazza i post rocka, što ga čini srodnim autorima klavirske muzike kao što su Esbjorn Svensson, Dejan Ilijić (Eyot), Alen Ilijić (Zealot), Pavle Popov i drugi.

Dosadašnja izdanja Bowraina možete preslušati ovde

Bowrain videoklip Time

Bowrain videoklip Refugee

Bowrain ft. Hymn Self videoklip Slowdown

Bowrain ft. Kalu videoklip Back To (The) Nature

Bowrain je kao kompozitor učestvovao na brojnim projektima sa područja vizualne umetnosti i performans arta kao i pozorišta. Svoju muziku izvodio je u Modernoj galeriji i galeriji Škuc u Sloveniji, u Ljubljanskom lutkarskom pozorištu, MGLC-ju, SNG Maribora i Nove Gorice, u teatru Het Veem u Holandiji, u umetničkom centru De Appel u Holandiji, u Melkwegu, na bijenalu grafike u Sloveniji, na Venecijanskom bienalu, u londonskom Friezu, u Uferstudios u Nemačkoj, u umetničkom centru Pioneer Works u SAD i galeriji Kustera Projects Red Hook u SAD.

Godine 2014 izdao je prvi album Far Out, koji je snimio u Amsterdamu. Album je predstavio u amsterdamskem klubu Sugarfactory. Sledili su brojni nastupi sa muzičarima kao što su LAMB, Fennesz, Perera Elsewhere, Garden City Movement. Do sada je izdao više singlova, tri studijska albuma i EP. Njegov poslednji album Distracted izdat je u jesen 2017 za ljubljansku diskografsku kuću Kapa Records. Od maja leta 2018 sarađuje sa južnoafričkim kolektivom The Brother Moves On, koji je upoznao na festivalu Druga Godba u Ljubljani.

Nastopao je u Church of Sound (London), Alice Cph (kopenhagen), Brussels Jazz Weekendu (Bruselj), The Cosmopolitan (Johanesburg), Orbit Jazz (Johanesburg), na festivalu Eurosonic Noorderslaag u Holandiji, Tallin Music Weeku u Estoniji, projektu Nilsa Frahma Piano Day Ljubljana u Sloveniji i u Trstu, Westway Lab Festivalu u Portugaliji, Geteovom institutu u Amsterdamu, festivalu MENT Ljubljana u Sloveniji, četvrtoj Evropskoj jazz konferenciji u Sloveniji, Jazz Festivalu Ljubljana i festivalu Walk and Talk Azores u Portugaliji.

24. januara Bowrain je u ljubljanskom kulturnom centru Kino Šiška predstavio svoj novi projekat 2020 Seconds(A)live, sa bendom u sastavu Oskar Longyka (violina), Ema Kobal (čelo), Vita Kobal (violina), Žiga Golob (kontrabas), Igor Matković (truba), Denis Beganović (trombon), Gašper Okorn (francuski rog), Rok Grubelnik (tuba), Peter Baroš (sintisajzer), Karlo Petrović (bubnjevi), Zvezdana Novaković (vokal) i KALU (vokal).

Bowrain videoklip Silenzio (uživo)

Na ovo delo ključno je uticalo međunarodno iskustvo saradnje sa južnoafričkim kolektivom The Brother Moves On.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.