NJENU PESMU SMO SLUŠALI CELE GODINE, ODUVALA NA DODELI GREMIJA: Bili A. pobedila u 4 kategorije, uključujući i OVU!
Foto: printscreen

o-du-va-la!

NJENU PESMU SMO SLUŠALI CELE GODINE, ODUVALA NA DODELI GREMIJA: Bili A. pobedila u 4 kategorije, uključujući i OVU!

Gremi ceremonija održana je sinoć u Los Anđelesu, u senci pogibije Kobija Brajanta

Objavljeno:

Dodela muzičkih nagrada Gremi održana je sinoć u Los Anđelesu, u Stejples centru, a mlada zvezda Bili Ajliš (19) upisala se u muzičku istoriju odnevši četiri velike nagrade i još nekoliko manjih. I to sve za pesme sa svog prvog albuma.

Dodela je protekla su u znaku pogibije NBA legende Kobija Brajanta. Premijerna ceremonija počela minutom ćutanja za njega, dok su glavni program večeri otvorile pevačice Lizo i Ališa Kiz, obe pomenuvši velikog sportistu.

Bez daljeg odlaganja, evo ko je odneo Gremi nagradu za svoja muzička dostignuća u 2019. godini.

"Bad Guy" je pesma godine

Bili Ajliš (19) dominirala je dodelom nagrada Gremi, odnevši zlatne gramofone u četiri velike kategorije. Najpre je sa svojim rođenim bratom Finias O'Konelom dobila nagradu Gremi za najbolju pesmu godine. U pitanju je superhit "Bad Guy" koji govori o nasilju nad ženama, a koju je sa svojim bratom snimila u njihovoj porodičnoj kući.

- Ovo je moj prvi Gremi, nisam verovala da će se ovo ikada desiti. Znam da se mnogo šalim i da izgleda da nikada nisam ozbiljna, ali iskreno želim da kažem da sam zahvalna - rekla je mlađana pevačica.

U konkurenciji za najbolju pesmu godine bili su i “Always Remember Us This Way” Lejdi Gage, "Bring My Flowers Now” Tanje Taker, “Hard Place” od H.E.R., “Lover” Tejlor Svift, “Norman F— Rockwell!” koju je otpevala Lana Del Rej, “Someone You Loved” od Luisa Kapaldija i “Truth Hurts” od Lizo.

Nekoliko sati kasnije, "Bad Guy" je proglašena i najboljim snimkom godine (record of the year), što znači da su osim Bili nagrade dobili i svi drugi koji su učestvovali u nastanku pesme.

Bili Ajliš takođe je odnela Gremija za najboljeg novog umetnika godine. Zajedno sa Lizo i Lil Nas X-om bila je glavni favorit za ovu nagradu.

Njen prvi album “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”, koji je prošle godine bio najprodavaniji u SAD, osvojio je nagradu za album godine. Pored ove četiri nagrade u glavnim kategorijama, Bilim album sinoć je nagrađen Gremijem i u kategoriji pop vokalni album, čime je pevačica ukupno dobila 5 Gremija. Ona je osvajanjem tih nagrada pretekla Tejlor Svift kao najmlađa osoba koja je ikada dobila Gremi nagradu.

Lizo je imala najviše nominacija, a odnela tri Gremija

Mlada pevačica Lizo (Lizzo) otvorila je ceremoniju dodele nagrada inspirativnim nastupom, u stilu svoje važne poruke - važnosti da prihvatimo sva tela onakva kakva jesu.

U nominacijama ona je dominirala, predložena za čak osam Gremi nagrada, a prvi koji je osvojila jeste za pop solo nastup prilikom izvođenja svoje pesme “Truth Hurts”. Takođe je osvojila nagradu za tradicionalni R&B nastup, kao i za savremeni album, koje ipak ne spadaju u kategorije najbitnijih nagrada.

Stari put je bio pravi put

Još jedan tinejdžer koji je obeležio ovogodišnji Gremi jeste reper Lil Nas X. On je najpre u prilikom predceremonije osvojio Gremi za najbolji muzički spot za pesmu "Old Town Road”, a potom i zlatni gramofon za pop duo ili grupni nastup, zajedno sa Bilijem Rejem Sajrusom.

Mladi reper je inače sve zasenio na crvenom tepihu kada se pojavio u neobičnoj pink kaubojskoj kombinaciji, koju je na samoj bini zamenio šljaštećom i srebrnom.

Odneo nagradu za najbolji rep album, pa pozvao svoju mamu da mu se pridruži na sceni

Više od decenije kako je Tyler, the Creator prodrmao rep scenu kako u Los Anđelesu, tako i u svetu svojom pank rok pobunom, ovaj reper odneo je kući svoj prvi Gremi. U pink i crvenoj polo majici, 28-godišnji reper primio je priznanje za svoj album "Igor", a njegova mama bila je sve vreme uz njega.

- Uradila si sjajan posao kada si podigla ovog lika - rekao je on svojoj majci.

Živeo Nipsi Hasl! Živeo Kobi Brajant!

Dok Los Anđeles i ostatak sveta oplakuju Kobija Brajanta, ni Nipsi Hals (Nipsey Hussle), reper koji je ubijen ispred svoje prodavnice prošle godine, nije zaboravljen. Kao što je bilo najavljeno, njegove kolege Mik Mil, DJ Kalid, Džon Ledžend, Rodi Rič, Kirk Frenklin i YG održali su nastup za preminulog repera i aktivistu. Hor obučen u belo i zlatno pevao je delove iz Nipsijevog singla “Higher”.

- Živeo Nipsi Hasl! Živeo Kobi Brajant! - uzviknuo je Kalid.

Nipsi za života nije osvojio Gremi, ali mu je on sinoć dodeljen postuhmno za najbolji rep nastup u pesmi "Racks in the Middle". Nagradu su dobili i Rod Rič i Hit-Boj.

Pre dve godine umalo je umrla, a sada se vratila u velikom stilu

Pop zvezda Demi Lovato vratila se na muzičku scenu u nedelju i ostavila snažan utisak. Ona je otpevala svoju novu pesmu "Bilo ko" (“Anyone”), napisanu samo četiri dana pre nego što se u junu 2018. godine predozirala, o čemu je pisao ceo svet.

Njen nastup bio je intiman, nije imala igrače već samo klavirsku pratnju. Ovo je njena prva javna pojava od pomenutog incidenta u kome je pre skoro dve godine umalo izgubila život.

- Bože, ima li ikoga. Treba mi neko. Bilo ko. Molim te, pokaži mi bilo koga - pevala je i plakala ona, dok su joj se suze slivale na belu haljinu.

Publika joj je klicala na hrabrosti i iskrenosti.

Glavni momenti sa premijerne ceremonije

Dodeli muzičkih nagrada Gremi prethodila je predceremonija na kojoj se dodeljuju nagrade za tehnička dostignuća prilikom snimanja pesama, kao i za najbolje kantri, rok, latin džez albume i slično... Ipak, imena nekih velikih zvezda tu su pomenuta sinoć, a njima je dodeljen mali zlatni gramofon i pre nego što su se pojavili na glavnom delu večeri.

Ovo su najzanimljiviji trenuci sa premijerne ceremonije:

Umesto Emija - Gremi

Nakon što je doživela debakl na dodeli Emija - gde je nominovana za šest nagrada, a nije osvojila nijednu - Bijonse je nagrađena za svoj muzički film "Dolazak kući" ("Homecoming").

- Želeo bih da se zahvalim našem šefu, prijatelju, vođi i inspiraciji - Bijons Nouls - rekao je producent filma Stiv Pamon, primajući nagradu za najbolji muzički film.

I Mišel Obama nagrađena

Bivša prva dama Mišel Obama dobila je Gremija za najbolji izgovoreni album, tj. za svoju audio knjigu "Becoming". Kako njen muž ima dve Gremi nagrade za svoja audio dela, oboje Obama su sada dobitnici muzičkih nagrada.

Prvi Gremi u 61. godini

Kantri pevačica Tanja Taker dobila je svoj prvi Gremi u 61. godini, i to za najbolji kantri album “While I’m Livin", koji je ujedno prvi koji je snimila nakon više od decenije pauze u svojoj muzičkoj karijeri. Ona je takođe odnela nagradu za najbolju kantri pesmu “Bring My Flowers Now”.

Bredli Kuper i Lejdi Gaga

Duo koji je oduševio publiku u filmu "Zvezda je rođena" odneo je Gremija za najbolju kompilaciju za vizuelne medije, tj. za pesme koje su prikazane u ovom filmu. Gaga i Kuper se nisu pojavili ni na ceremoniji, ni na dodeli nagrada, te su statue preuzeli njihovi saradnici, tim producenata koji je radio na pesmama.

Svi dobitnici Gremi nagrada

Sve nagrade, osim 9 glavnih, dodeljene su u predceremoniji koju je obeležilo odsustvo glavnih zvezda, a koju televizije inače ne prenose. Ovo su dobitnici Gremi nagrada za 2019. godinu:

“Look Now” - Elvis Costello & the Imposters za tradicionalni pop vokalni album

“Sticks & Stones” - Dave Chappelle za album komedije

"Social Cues” — Cage the Elephant za rok album godine

“This Land” - Gary Clark Jr. za najbolji rok nastup

“This Land,” Gary Clark Jr. za najbolju rok pesmu godine

“Father of the Bride” - Vampire Weekend za najbolji alternativni album

“Ventura” - Anderson .Paak za R&B album

“Come Home” — Anderson .Paak za R&B nastup

“Say So” - PJ Morton za najbolju R&B pesmu

“Igor” — Tyler, the Creator za rep album godine

“Higher” - DJ Khaled, Nipsi Hasl i John Ledžend za najbolji nastup koji uključuje i repovanje i pevanje

“Jerome” - Lizzo za tradicionalni R&B nastup

“Cuz I Love You” (Deluxe) - Lizzo za urbani savremeni album

"Racks in the Middle"- Nipsi Hasl (posthumno), zajedno sa Rodijem Ričom i Hit-Bojem za rep nastup

“A Lot” - Jermaine Cole za najbolju rep pesmu

“Got to Keep On” — The Chemical Brothers za najbolji dens snimak

“No Geography” - The Chemical Brothers za dens/elektronski album

“Bring My Flowers Now” - Tanja Taker za najbolju kantri pesmu

“Ride Me Back Home” - Vili Nelson za najbolji kantri solo nastup

“Speechless” - Dan + Shay za najbolji duet/grupni kantri nastup

“While I’m Livin’”- Tanja Taker za najbolji kantri album

“Love Theory” - Kirk Franklin za najbolju goslep pesmu

“Long Live Love” — Kirk Franklin za najbolji gospel album

“God Only Knows” - King & Country & Dolly Parton za najbolji hrišćansku pesmu

“Burn the Ships” - King & Country za najbolji hrišćanski album

“Testimony” - Glorija Gajnor za najbolji gosple album

"#Eldisco” - Alejandro Sanz za latino pop album

“El Mal Querer” — Rosalija za latino rok, urbani ili alternativni album

“De Ayer Para Siempre” - Mariači Los Kamperos za regionalni album meksičke muzike

“Opus” - Mark Entoni za tropski lation album

“Oklahoma” — Keb’ Mo’ za nagradu Amerikana

“Saint Honesty” - Sara Bareilles za nastup američke narodne muzike

“Call My Name” - tekstopisci za najbolju američku narodnu pesmu

“Tall Fiddler” - Majkl Klivlend za najbolji blugras album

“Tall, Dark & Handsome” - Delbert McClinton & Self-Made Men za tradicionalni bluz album

“This Land” - Gary Clark Jr. za savremeni bluz album

“Rapture” - Koffee za rege album

“Celia” - Angelique Kidjo za najboolji svetski album

“Mettavolution” - Rodrigo y Gabriela za najbolji savremeni instrumental album

“7empest” - Tool za metal nastup

12 Little Spells” — Esperanza Spalding za džez vokalni album

“Elsewhere” - Melissa Aldana za improvizovani džez solo

“Finding Gabriel” - Brad Mehldau za džez instrumental album

“The Omni-American Book Club” - Brian Lynch Big Band"Triple Helix” za album velikog džez orekstra

“Antidote” - Chick Corea & The Spanish Heart Band za latino džez album

“Wings” - Peter Kater za njuejdž album

“Becoming” — Mišel Obama za najbolji izgovoreni album, tačnije za njenu audio knjigu

“Agless Songs for the Child Archetype” - Džon Samson za dečji muzički album

“Hadestown” - za najbolji album pisan za pozorište

“I’ll Never Love Again” iz filma “A Star Is Born” za najbolju pesmu pisanu za vizuelne medije

“A Star Is Born” - Lejdi Gaga i Bredli Kuper za najbolju kompilaciju stvorenu za vizuelne medije

“Chernobyl” - Hildur Guðnadóttir, kompozitorka serije za muziku pisanu za vizuelne medije

“Homecoming” — Bijonse za muzički film

(Espreso.co.rs/D.D.S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.