Klapa galerije Remont snimila album "Pesme iz Remonta"
Foto: Promo

sveže

Klapa galerije Remont snimila album "Pesme iz Remonta"

Galerija Remont, povodom početka nove izlagačke sezone, predstavlja 24. januara nesvakidašnji autorsko-izvođački umetnički poduhvat “Pesme iz Remonta” – muzički album začet i razvijan tokom proteklih par meseci prema zamisli autora Daniela Kovača, u saradnji sa grupom prijatelja i saradnika Remonta različitih branši i interesovanja.

Objavljeno: 14:08h

Okupljeni oko Kovačeve ideje, oni su kroz timsko, višeglasno delovanje u hodu aranžirali i raspevavali niz autorskih pesama. Jaki tekstovi i tematike, koje variraju od intimnih doživljaja savremenih desperadosa do teških, aktuelnih društvenih problematika, bili su katarzična inspiracija za ceo tim koji je sarađivao.

Nastali muzički i prateći materijal prenesen je na USB stikove “Pesme iz Remonta” (8GB) i biće dostupan u ograničenom broju u Remont Art Shopu, koji će tim povodom biti predstavljen u osveženom izdanju.

Uz Daniela Kovača, u samoorganizovanoj pevačkoj grupi su: Kejti Kej, Jelena Jelić, Sandra Jevtovic Bugarin, Ivan Jevtović, Dušan Savić i Miroslav Karić.

foto: Promo

Ideja je nastala nakon Kovačeve izložbe u galeriji Remont “Uvek može surovije”, tokom koje je izveo performans višečasovnog neprestanog pevanja i sviranja na gitari pesme “Bilo je smešno vreme tog dana”.

“Čim se završi, počnem ponovo, kao živa pevajuća skulptura, džuboks sa samo jednom pesmom. Plan je bio da je ponavljam dok god izdržim. Posle dva i po sata počela je kriza, ali su se posetioci galerije Remont sami organizovali, počeli da pevaju sa mnom i na taj način pomogli da nastavim. U takvoj usijanoj atmosferi podrške i ludosti izdržao sam i četvrti sat sviranja dok nisu počele halucinacije, a na prstima pojavili plikovi i krv”, naveo je Kovač, koji se u okviru sastava Jesenji orkestar, kao svojevrsnog “instituta za proučavanje pesama”, bavi proučavanjem načina na koji nastaju, aranžiraju se i izvode.

Prema njegovim rečima, uvek ga zavodi mogućnost da pronađe novi, zanimljivi način da napravi pesmu, a slučaj performansa u Remontu ga je “pogurao u očekivanom pravcu”. Stoga je zamolio kustose galerije Remont Miroslava Karića i Mariju Radoš da mu pomognu da oformi pevačku grupu koja bi u samoj galeriji pevala i pravila pesme. Uslov je bio da to budu prijatelji galerije Remont. Tako su nastale “Pesme iz Remonta”.

“Mića, Kejti, Sandra, Ivan, Jelena, Dušan i ja. Okupljali smo se u Remontu i pevali. Od oktobra do decembra smo osmislili i uvežbali repertoar i snimili album. Snimili smo pesme u jednom danu, ođednom, zajedno, kao u stara vremena. Celoj stvari smo prišli otvoreno. Nismo imali iskustva, ali smo učili. Ništa nismo očekivali, ali smo napravili. Dobra volja i spremnost na promene uvek pobeđuju. Snimci pesama su, čini mi se, dobar primer toga.

“Album sa pesmama je pravljen u vreme velikog jubileja galerije Remont. Ona već dvadeset godina izlaže, pomaže i stvara umetnike i umetničku scenu u Beogradu i Srbiji. Remont je dragocena nezavisna institucija kulture koju treba negovati. Nadam se da će ove pesme skrenuti pažnju onih koji još nikada nisu bili u Remontu da dođu i vide šta se tamo dešava”, poručio je Kovač povodom “Pesama iz Remonta”.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.