Deset(ak) pravih diva jugoslovenske pop muzike
Foto: Foto dokumentacija Borbe

Domaća muzika

Deset(ak) pravih diva jugoslovenske pop muzike

Deset pravih diva jugoslovenske pop muzike, iz vremena kada je titulu dive trebalo steći, pre svega pevačkim umećem, ali takođe i opštom kulturom, ličnošću koja zrači iz svake otpevane note.

Objavljeno: 17:21h
Vladimir Marković

Gabi Novak - Mjesec kao igračka

Jedna od prvih pesama kojima se mlada Gabi Novak predstavila jugoslovenskoj publici bio je ovaj čarobni prepev italijanske rokenrol pesme "Tintarella di luna" (1959) koju je izvodila tamošnja zvezda Mina. Prenećemo ovde i original, da bi se čulo šta je Gabi unela u ovu pesmu čega u originalu nema - nežnost i ljupkost. Inače, nije greškom potpisana na omotu ove ploče kao Gaby Novak - rođena je u Berlinu 1936, a majka joj je Nemica, otac Hrvat sa Hvara, gde se njena porodica preselila 1941 bežeći od rata. Prva pesma koju je u karijeri snimila bila je kompozicija Ljube Kuntarića "Sretan put", koja je uvrštena u zvučnu podlogu filma Nikole Tanhopfera H-8 (1958)

Olivera Katarina - Šumadijo

Velikan srpskog džeza, Predrag Ivanović, napisao je muziku za ovu numeru spajajući naš narodni melos sa ritmom i idiomom sambe, dok je tekst pesme potpisao drugi velikan, Božidar Timotijević, autor tekstova pesama "Devojko mala", "Ljubav i moda", "Mala tema iz Srema", "Deda mraz" hora Kolibri i mnogih drugih. Kad svemu tome dodamo i zaumni glas Olivere Katarine, i njenu fatalnu lepotu i šarm, dobijamo potpuno neverovatan spoj. Olivera Katarina, rođena u Beogradu 1940 kao Olivera Petrović, ostvarila je neverovatnu svetsku karijeru na filmu i u muzici, popularnost i koncerte širom sveta. Nakon koncerta u pariskoj Olimpiji, pred njom je klečao Salvador Dali, a kompozitor Šarl Dimon, autor mnogih hitova Edit Pjaf, napisao je za nju pesmu "Jedan dan posle kraja sveta", koju su zajedno snimili.

Marjana Deržaj - Ko ti rečem da te ljubim

U podacima o pesmi "Zemlja pleše" koju je napisao Mojmir Sepe koristeći stihove slovenačkog pesnika Gregora Strniše stoji da je prvu verziju te pesme snimila Marjana Deržaj - ali taj snimak je danas nemoguće naći na internetu, pa zbog toga predstavljamo ovu pevačicu pesmom "Ko ti rečem da te ljubim" (Kad ti kažem da te volim).

Josipa Lisac - Na na na

Teško da će ikada na postjugoslovenskom prostoru nastati bolja soul pesma od ove, a još teže da će se roditi i stasati pevačica koja će nadmašiti Josipu Lisac u bilo kom pogledu.

Kvartet Predraga Ivana Ivanovića - Sunčan dan

Možda prve dve prave dive jugoslovenske pop scene i prava senzacija skraja pedesetih godina bile su dve članice najboljeg svetskog pevačkog džez sastava - Kvarteta Predraga Ivanovića: Mara Popović i Aleksandra Ivanović.

Jadranka Stojaković - Predosećanje

Iako je prilično teško i gotovo nemoguće napraviti pesmu za pevanje od pesme koja je napisana bez ideje da bude pevana, Jadranki Stojaković je to veoma lepo pošlo za rukom sa ovom pesmom Desanke Maksimović.

Suncokret - Prvi sneg

Na ovom snimku lepo se vidi da u ovoj pesmi glavni vokal peva danas zaboravljena Snežana Jandrlić. Pored nje, u grupi Suncokret pevale su još dve danas poznate javne ličnosti - Biljana Krstić i Gorica Popović, koje su zamenile originalnu članicu benda Vesnu Rakočević. Iako je osnivač grupe Suncokret bio Bora Đorđević, pesmu "Prvi sneg" napisao je Dušan Mihajlović - Dr. Spira.

Bisera Veletanlić - Milo moje

Spojite Duška Radovića kao tekstopisca, Batu Kovača kao kompozitora i glas i pojavu Bisere Veletanlić i dobićete možda najlepši evergrin domaće muzike.

Bebi Dol - Mustafa

Zabravićemo na sve što se kasnije desilo, rijalitije, glasine i skandale. U trenutku kada se pojavila ova pesma Dragana Šarić alias Bebi Dol bila je diva 1/1. To što je i autorka muzike i teksta ove pesme govori u prilog tome.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.