Vladika Jovan Ćulibrk na HRT o Ianu Curtisu, Davidu Bowieju, Nikonu Jerusalimcu, holokaustu, Jasenovcu...
Foto: Printscreen

Intervju

Vladika Jovan Ćulibrk na HRT o Ianu Curtisu, Davidu Bowieju, Nikonu Jerusalimcu, holokaustu, Jasenovcu...

Episkop slavonsko-pakrački Jovan (Ćulibrk) gostovao je na pravoslavni Božić u emisiji Hrvatske radio televizije "1 na 1" kod voditelja Romana Bolkovića, i govorio je o rođenju novog sveta ili kraju Zapada, pop kulturi i rocku, o dokumentu Nostra aetate, o revizionizmu u svetu, Jasenovcu i holokaustu, kao i mnogim drugim pre svega kulturnim temama

Objavljeno: 11:23h

Vladika Jovan Ćulibrk je nepresušni izvor znanja, i što je još daleko važnije, za razliku od mnogih intelektualaca koji znaju ali samo citiraju, vladika Jovan promišlja i daje smisao stečenom znanju. Neobičan slučaj za one koji ne znaju da je današnji episkop Srpske pravoslavne Crkve pre monašenja bio saradnik pop-kulturnog časopisa Ritam i lični prijatelj Dejana Kneza, osnivača grupe Laibach.

Pored već manje-više poznatih stavova o Ianu Curtisu, Davidu Bowieju, The Beatles, pop kulturi kao Gesamtkunstwerku (sveukupnom umetničkom delu), koja su verovatno najdublja promišljanja pop-kulture kao fenomena ikada izneta, vladika Jovan je u ovom intervjuu progovorio i o jednoj malo poznatoj, a veoma značajnoj ličnosti srpske kulture. U pitanju je srednjovekovni autor Nikon Jerusalimac, monah sa Skadarskog jezera, autor dva zbornika, od kojih je važniji drugi, Gorički zbornik (1440-42).

U Goričkom zborniku, zbirci prepiski između ćerke kneza Lazara Hrebeljanovića, Jelene Balšić i njenog duhovnika, monaha Nikona Jerusalimca, između ostalog postoji i ovakav pasaž, pisan sto šezdeset godina pre smrti Đordana Bruna na lomači, navodi vladika Jovan:

"Neki nerazumni ljudi kažu da je zemlja ravna, ili što je još gluplje, da stoji na sedam stubova, a stari Grci su znali da ona visi u kosmosu i da je poput jajeta."

"Znači da mi imamo taj neprekinuti protok starog znanja, antičkoga," - rekao je vladika Jovan.

Na insistiranje voditelja, razgovaralo se i o Jasenovcu i stradanju Jevreja u Srbiji za vreme 2. svetskog rata. Na kraju, vladika Jovan uputio je božićnu poruku hrvatskoj javnosti: okrenimo se Jevanđelju.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.