Reizdanje prvog albuma supergrupe Time na luksuznom vinilu
Foto: Marko Čolić

reizdanje

Reizdanje prvog albuma supergrupe Time na luksuznom vinilu

Grupa Time, kako to i sâm naziv benda kaže, beleška je jednog vremena, neprolaznog, štaviše ispred svih trendova u produkcijskom i muzičkom smislu.

Objavljeno: 11:08h

Njihov prvi studijski album “Time” (1972.) dragulj je jugoslovenske diskografije, bez obzira što je nastao pre četrdeset sedam godina. Kako je jednom prilikom istakao frontmen Dado Topić, oni nisu hteli da budu kao drugi, nego su želeli da sviraju nešto jedinstveno i drugačije. Možda upravo otuda “Time”, jer je ova supergrupa stvorila progresivni rock zvuk kakav se i danas ne može čuti u diskografiji. Osnovao ih je menadžer i producent Vladimir Mihaljek Miha koji je u svima njima video nešto posebno što zaslužuje poseban tretman.

foto: Promo

“Vedran Božić, Ratko Divjak, Tihomir Pop Asanović, Brane Lambert Živković, Mario Mavrin i Dado Topić snimaju hrabru ploču svog vremena. Pojava te ploče dragocen je trenutak večnosti veći od svih neprilika. U snimljenom zvuku ne čuje se samo majstorstvo muzičara već i bogatstvo njihovih duša. To je naš vrednosni odgovor na globalna muzička zbivanja početkom sedamdesetih”, piše u beleškama uz izdanje Petar Popović, novinar, rock kritičar i publicista.

“U vrijeme apsolutne dominacije progresivnog rocka, prvijenac iz 1972. bio je nevjerojatno cijenjen i uspješan. Čak i komercijalno. Album je naime dočekan kao rockerski burevjesnik, a Time kao prava supergrupa. Osluškujući što se događa na globalnoj sceni, koju su premrežile prog-rock supergrupe, ali i stanje na domaćem terenu, Mihaljek je točno zaključio da je pravi trenutak i za domaći odgovor. I pogodio!”, piše Zlatko Gall, muzički kritičar, novinar i publicista, takođe u beleškama uz ovo reizdanje koje dolazi s ekskluzivnim fotografijama legendarnog fotografa Marka Čolića, te biografijama benda i članova prve postave.

Upravo se deo prve postave okupio ovog četvrtka u Croatia Records studiju gde je službeno predstavljeno reizdanje vinila koje dolazi u luksuznom pakovanju i s remasterovanim pesmama s originalnih magnetofonskih traka. Uz brojne ljubitelje grupe Time i njihovog progresivnog rocka, muzičke kritičare i muzičare okupili su se Vedran Božić, Tihomir Pop Asanović, Ratko Divjak i Vladimir Mihaljek Miha. Na početku druženja prikazan je kratak dokumentarni film koji opisuje godine od nastajanja Time do objavljivanja prve ploče “Time”.

“Time je pokazao i kroz ovo interesiranje da se obnovi album kako je bio ispred vremena, a bio je u ono naše vrijeme bend za glazbenike, ne za publiku jer se ona još opredjeljivala. I danas bi mogli svi zasvirati u punom sastavu i to u velikim arenama jer danas samo najbolji sviraju u arenama. Glazba se vrti u krug i mislim da će i naši unuci zavoliti grupu Time”, istakao je Vladimir Mihaljek Miha čija se fotografija nalazi na omotu albuma “Time” i kako je rekao to je jedini put da se s njima fotografisao.

“Drago mi je što je ovo reizdanje potvrda da je naša glazba ostala kao klasika naših rock početaka. Naročito me veseli ako je izvedba, tj. otisak na ploči kvalitetnije napravljen nego što je tada mogao biti, makar će mi ona stara uvijek ostati kao raritet. Prvi album je bio super zbog iskrenosti, ali i samog načina snimanja. Zbog prirodnosti atmosfere snimanja na četiri kanala isplivaju neki detalji i osobine pojedinih glazbenika pa se sve sluša s posebnim doživljajem.”, kaže legendarni gitarista i Timeovac, Vedran Božić.

“Jako mi je drago što je Croatia Records objavila ovu ploču ponovno i mislim da će mlada publika ovaj zvuk prihvatiti i danas kao što je i sedamdesetih godina. U grupi Time je bila jedna fenomenalna stvar – svatko je dao ono što je najbolje znao stilski odsvirati, a tehnički nije bilo problema. Svatko je unio svoj stil i stvorio se jedan novi način sviranja, a glazbeno je to bilo perfektno. I danas kada slušate – to je nešto fenomenalno”, ponosno ističe još jedan muzički virtuoz Tihomir Pop Asanović.

“Mi smo uvijek bili posebni i samo smo htjeli svirati, a sve ostalo dođe samo od sebe ako si dobar. Sve je tada bilo moguće i čini mi se kao da se dogodilo jučer. Mi smo voljeli Time i voljeli smo svirati i to je bio najbolji osjećaj”, rekao je bubnjar Timea, Ratko Divjak.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.