Doček 2020. i 7528. u Novom Sadu
Foto: Printscreen

sveže

Doček 2020. i 7528. u Novom Sadu

Bajaga i instruktori sa kvartetom i horom, Artan Lili, Mahmut Orhan, Let 3, Irkutska filharmonija sa solistima, Božo Vrećo i Camerata Academica, opera za decu “U cara Trojana kozije uši”, TAPAN Live Act, Lollobrigida, Elemental, Kralj Čačka, Dado Topić & Time After Time, Goran Trajkoski, Nolah Live, Dejan Petrović sa orkestrom, Svemirko, Biljana Krstić i Bistrik orkestar, predstava trupe Telo kao instrument, KabareBre, Letu štuke...

Objavljeno: 17:37h

Novi Sad, buduća Evropska prestonica Evrope, ponovo priprema dva dočeka nove godine – 2020. po Gregorijanskom i 7528. prema Julijanskom kalendaru, a najavljen program, koji povezuje dva računanja vremena, spojiće o vizuelne umetnosti i muziku kao univerzalne jezike koje svi razumeju.

U slavu jedinstva različitosti EPK 2021, Novi Sad novogodišnjim dočecima 31. decembra i 13. januara “podiže kapacitete kreativne industrije”, istakli su organizatori, navodeći i da predstojeći novogodišnji doček “kombinuje visoku kulturu i čini je dostupnijom široj publici, sa popularnom, koju nastoji da predstavi na kvalitetan način, ne samo Novosađanima, nego i turistima”.

Poseban vizuelni identitet i dizajn pružiće novo iskustvo uživanja na koncertima domaćih, regionalnih i svetskih zvezda, najrazličitijih žanrova, a među njima su najavljeni Bajaga i instruktori sa kvartetom i horom, Artan Lili, Mahmut Orhan, Let 3, Irkutska filharmonija sa solistima, Božo Vrećo i Camerata Academica, opera za decu “U cara Trojana kozije uši”, TAPAN Live Act, Lollobrigida, Elemental, Kralj Čačka, Dado Topić & Time After Time, Goran Trajkoski, Nolah Live, Dejan Petrović sa orkestrom, Svemirko, Biljana Krstić i Bistrik orkestar, prestava trupe Telo kao instrument, KabareBre, Letu štuke, Alitor, Ljubičice, Kinga Glik, Duc in Altum i drugi.

Studenti scenske arhitekture, tehnike i dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka, kao i novih likovnih medija sa Akademije umetnosti, zajedno sa vizuelnim umetnicima Rodrigom Guzmanom Cazaresom, TKV i drugima, pretvoriće doček 2020. i 7528. u “uzbudljivo putovanje kroz grad na čak 50 lokacija”, najavili su organizatori.

Spajajući različite prostore, programe i izvođače kroz vizuelne efekte, Novi Sad ide u korak sa svetskim trendovima, navela je 10. decembra na konferenciji za novinare umetnička direktorka programa novogodišnjeg dočeka Milica Stojšić, arhitekta i dizajnerka svetla. “Priznati umetnici iz zemlje i inostranstva će u oblasti video mapiranja, animacije, instalacije i druge forme vizuelne umetnosti i novih medija biti uključeni u kreativni koncept Dočeka. Muzički program svoju drugu polovinu pronalazi kroz intervencije u domenu umetničkog programa. Želimo da umesto koncerata, posetiocima ponudimo događaje, u punom smislu te reči”, navela je Milica Stojšić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je novogodišnji doček “mnogo više od jedne manifestacije”, jer “ovde postoji koncepcija, priča, poruka i tu priču će Novi Sad nastaviti da čuva, da neguje i da unapređuje”.

Doček 2020. godine biće održan u centru grada, na otvorenom, a trajaće tokom čitavog dana, uz besplatan ulaz.

Doček 7528. biće u zatvorenim prostorima širom grada u večernjim satima, a ulaznice za taj program mogu se nabaviti po promotivnim cenama do 23. decembra na prodajnim mestima Gigs Tixa i na sajtu gigstix.com.

Fondacija “Novi Sad 2021” počela je 2018. godine da organizuje doček dve nove godine, a njihovi datumi planirani su i kao budući termini svečanog otvaranja i zatvaranja godine u kojoj će Novi Sad poneti titulu EPK.

Sajt programa dočeka 2020. i 7528. godine je docek.ns2021.rs

Espreso.co.rs/SEEcult.org

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.