Nedovršenu Betovenovu Desetu simfoniju dovršiće veštačka inteligencija
Foto: Printscreen

Klasična muzika

Nedovršenu Betovenovu Desetu simfoniju dovršiće veštačka inteligencija

Neki kažu da je jedino što veštačka inteligencija nikada neće moći da stvara - umetnost...

Objavljeno: 15:17h

Grupa međunarodnih muzikologa, pijanista Robert Levin i kompjuterski stručnjaci upotrebiće skice za nedovršenu Desetu simfoniju Ludviga van Betovena, da bi uz pomoć veštačke inteligencije dovršili spomenuto delo.

Simfoniju će premijerno izvesti 28. aprila 2020 u Bonu, potvrdilo je preduzeće Deutsche Telekom, koje je pokrenulo ovaj projekat. Delo će izvesti Betovenov orkestar sa sedištem u Bonu i tako će biti obeležen jubilej - 250 godina od rođenja velikog kompozitora.

Grupa nema na raspolaganju mnogo građe, jer je Betoven za tu simfoniju ostavio samo nacrte. A kako je u ovonedeljnom izdanju napisao dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung, članovi grupe žele da razviju algoritam za dovršenje nedostajućih delova u Betovenovom opusu.

"Algoritam je nepredvidljiv i svakog dana nas iznova iznenađuje," rekao je za spomenuti list Matthias Röder, direktor Karajanovog instituta u Salcburgu.

Takođe i Šubertovu osmu simfoniju u H-molu, po pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitung, možda najslavnije nedovršeno delo, je "dovršio" kompjuter. Finansirala ga je kineska kompanija Huawei, a premijerno je predstavljeno u februaru u Londonu. Komentatori kažu da nastavak po stilu više podseća na Čajkovskog nego na Šuberta.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.