Hrvatsko društvo kompozitora raspisalo konkurs za podršku koncertima hrvatskih umetnika u inostranstvu - a srpsko?
Foto: Printscreen

konkurs

Hrvatsko društvo kompozitora raspisalo konkurs za podršku koncertima hrvatskih umetnika u inostranstvu - a srpsko?

Hrvatske institucije podržavaju prodor svoje muzike u inostranstvo, dok je srpska muzika prepuštena samoj sebi i stagnira

Objavljeno: 18:47h

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS), pandan našeg Sokoja, raspisalo je danas konkurs za podršku muzičarima, kompozitorima i muzičkim izdavačima za aktivnosti na međunarodnoj sceni ili tržištu, u cilju promocije hrvatske kulture u svetu. Beogradski Sokoj od pre nekoliko godina ima konkurs za podršku produkciji novih albuma i muzičkih događaja u Srbiji, ali o podršci za aktivnosti van zemlje nema još pomena.

Umetnici i izdavači sa stalnim boravištem u Hrvatskoj mogu računati na najviše 150 hiljada kuna (oko 2 hiljade evra) po projektu, a projekat može biti realizovan bilo gde u svetu osim u zemljama bivše SFRJ.

Šta to konkretno znači? Hrvatski muzičari, kompozitori i izdavači koji požele da na primer nastupaju u nekoj udaljenijoj evropskoj ili svetskoj zemlji mogu dobiti novac za putne troškove, ili za scenografiju, reklamu koncerta, ili u slučaju da je u pitanju izdavač, za PR i/ili marketinške aktivnosti na određenom tržištu.

Postavlja se pitanje kada će (i da li će ikada) muzičari, kompozitori i izdavači iz Srbije dobiti takvu podršku od svog Ministarstva kulture, organizacije kompozitora, organizacije Prava interpretatora ili bilo koje druge državne institucije.

Time se aktuelizuje i kampanja 1% za kulturu - jer društvo koje izdvaja premalo novca za svoju kulturnu produkciju ne može se nadati da njegova nacionalna kultura opstane i bude konkurentna u odnosu na one iz susednih zemalja, da i ne govorimo o onima iz bogatijeg sveta.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.