VEČE GUSALA I EPSKE POEZIJE: U Zadužbini Ilije Kolarca besedništvo, pojanje i gusle uz akademika Matiju Bećkovića
Matija Bećković, Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

1. DECEMBAR U 19 ČASOVA

VEČE GUSALA I EPSKE POEZIJE: U Zadužbini Ilije Kolarca besedništvo, pojanje i gusle uz akademika Matiju Bećkovića

Među pevanjem uz gusle koje je kako bi to sveštenstvo reklo produžetak svete Liturgije nastupiće Hor svete Jelene Dečanske pri Hramu svetog Stefana Dečanskog u Železniku izvedbom duhovne muzike

Objavljeno:

U slavu 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koju obeležavamo ove i naredne godine, Društvo guslara Bajo Nikolić Pivljanin priređuje Veče gusala i epske poezije. U nedelju 1. decembra od 19 časova u velikoj svečanoj sali Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca svi prisutni, kojih će verujemo biti toliko da će sva mesta biti popunjena, imaće priliku da uživaju u duhovnom sabranju besedništva, pojanja i gusala.

foto: Promo

Akademik Matija Bećković proizneće besedu u skladu sa jubilejem, koji će se obeležiti uz krivo gudalo što je srpsku veru sačuvalo. Ono što će ovaj skup odvojiti po lepoti je pandan Matijinoj mudrosti, Novak Ljubojević, dete besednik pobratimskog Pravoslavnog sportskog društva Sveta Srbija. Moramo otkriti tajnu da će zvona metohijskog manastira doneti zvuk strune gusla. Na sceni će se obresti najbolji po svima sudeći, guslar Boško Vujačić. Gde je najbolji, tu su i najbolji guslari današnjice Saša Laketić, Slavko Jeknić i opet uravnjenje mladosti Maksim Vojvodić. „Po tri pasa vrte se u kolo, sve bi reka jednogodišnici, sve radošću divnom naravnjeno“ su upravo stihovi o srpskoj snazi kada su đedovi, očevi i unuci u praznovanju zajedno na najboljem mestu tako Njegoš donese sud. Među pevanjem uz gusle koje je kako bi to sveštenstvo reklo produžetak svete Liturgije nastupiće Hor svete Jelene Dečanske pri Hramu svetog Stefana Dečanskog u Železniku izvedbom duhovne muzike. Hadži Nikola Mijović, teolog i pripadnik Vojske Srbije, dopisao je stihove „Narode Beograda dokle ima vremena, opojte mi guslama srpskog vožda Đorđija“ i uvrstio grupu Rodoslov, čiji je vođa među krsne gusle kao prestižne učesnike programa. Zdravica i frula se čuju u domaćinskim kućama, te će uz mladost Rodoslova biti stari prekaljeni poslenici kulture na sceni Dragiša Simić i Dragić Bugarin. Predsednik Batrić Jokanović sa saradnicima našao se pred uzvišenim mukama selektiranja ostalih guslara domaćina ove večeri za pamćenje. Poslušaćemo u ovom trenutku najbolje što DG Bajo Pivljanin uz Laketića i Jokanovića ima. Nastupiće guslari Žarko Milić, Čedo Čavić, Zoran Plemić, Marko Šćepanović i Milan Bojović. Moderatori i scenaristi ovog dešavanja biće dvoje obrazovanih ljudi koji će u skaldu sa sve gore navedenim spojiti iskustvo i mladost. Slavko Aleksić, učitelj i guslar koga guslarstvo najviše voli i mlada, ljupka u muzičkoj umetnosti školovana i kadra Nikolina Kovačević. Odista zadovoljstvo.

Kako se po jutru dan poznaje, neka ova dovoljna najava bude jutro uspešno održane nedeljne večeri kulture i blagostanja koje ona podstiče.

Bonus video

Espreso Live Session #11 @ Knap Club: Klotljudi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.