Kamerni orkestar Muzikon završava sezonu Level Up koncertom 28.11.
Foto: Printscreen

Klasična muzika

Kamerni orkestar Muzikon završava sezonu Level Up koncertom 28.11.

Austrijskom pijanistkinja i profesorka Mocarteuma Kordelia Hofer Tojč i mlada domaća pijanistkinja Minka Popović premijerno će sa orkestrom Muzikon izvesti delo za dva klavira i orkestar kompozitorke Anje Đorđević

Objavljeno: 11:18h

Kamerni orkestar Muzikon završava sezonu Level Up koncertom koji će 28. novembra održati u Kolarčevoj zadužbini sa austrijskom pijanistkinjom i profesorkom Mocarteuma Kordeliom Hofer Tojč i jednom od najznačajnijih domaćih pijanistkinja mlađe generacije Minkom Popović, koja živi i radi u Salcburgu. Premijerno će izvesti delo za dva klavira i orkestar kompozitorke Anje Đorđević.

foto: Printscreen

Poslednji koncert prvog ciklusa i sezone Level Up orkestra Muzikon simbolično je nazvan “Vrh”, kao vrhunac planiranog dostignuća u doprinosu uzdizanju duha zajednice i bacanja novog svetla na jedno od izuzetnih dostignuća civilizacije – klasičnu muziku. Osim premijere dela Summertime (contemplation under a sunny tree) Anje Đorđević, program koncerta obuhvata i Svitu za gudački orkestar Leoša Janačeka, te Koncert za klavir i orkestar broj 4 Ludviga van Betovena.

foto: Printscreen

Gošća na koncertu, pijanistkinja Kordelia Hofer Tojč, rođena je u Minhenu, a završila je studije klavira u Salcburgu i Minhenu. Pored klavira, studirala je i dirigovanje i kamernu muziku. Njena impresivna solistička karijera uključuje nastupe širom Evrope, Amerike i istočne Azije. Sa kamernim ansamblima je nastupala u okviru Berlinske filharmonije, kao i sa mnogim drugim ansamblima. Od 2002. radi kao profesor klavira i kamerne muzike na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu.

Minka Popović
Minka Popovićfoto: Printscreen

Minka Popović, rođena 1988. godine, takođe je svirala na brojnim scenama širom Evrope, ali i u Japanu, a pored solističkih angažmana, aktivno nastupa i sa različitim kamernim ansamblima, poput Trija Susak. Trenutno najviše sarađuje sa slovenačkim flautistom Markom Zupanom i solistima iz Salcburške filharmonije, kao i sa Mozarteum orkestrom u Salcburgu, gde živi i radi. Ove godine postala je asistent na Mocarteumu. Takođe, umetnički je direktor muzičkog festivala “Susačke glazbene večeri”.

foto: Printscreen

Kompozitorka Aleksandra Anja Đorđević aktivna je i kao vokalna performerka, a prvi veliki uspeh postigla je operom Narcis i Eho koja je bila prva opera žene kompozitora u istoriji srpske muzike. Za to delo dobila je 2003. nagradu “Stevan Mokranjac”, najviše priznanje za kompozitore u Srbiji.

Muzikon je u protekle dve godine od osnivanja, osim dve koncertne sezone na Kolarcu, nastupao i širom regiona, predstavljajući publici nekoliko vekova muzičkog stvaralaštva - od baroknih dela, do džeza i rokenrola, iz perspektive klasičnog orkestra.

Bilo da su u pitanju veliki nastupi pred auditorijumom od nekoliko hiljada ljudi, ili intimni koncerti na krovovima za kućni savet, Muzikon pruža priliku ljudima da uživaju u muzici koju možda nisu navikli da slušaju svaki dan. Pored širenja ideje da je klasična muzika nešto u čemu svako može da uživa, Muzikon pruža mogućnost mladim muzičarima da se usavršavaju i nastupaju sa vrhunskim izvođačima i autorima današnjice koji dolaze iz različitih delova sveta.

Nakon kraja prvog ciklusa, orkestar Muzikon očekuju i nastupi sa Stefanom Milenkovićem, Borisom Berezovskim, turneja u Kini i mnogi drugi projekti.

Bez obzira na to da li izvode Betovenov koncert ili opuse bendova kao što su Queen ili Metallica, Muzikon ne prestaje ni da organizuje gerilske akcije, pa publiku ne treba da čudi ako čuje neko klasično delo u svojoj ulici, baru, ili možda na krovu svoje zgrade.

Espreso.co.rs/SEEcult.org

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.