Subotica Express u Zagrebu 16.11. - predstavljanje kulturne scene Subotice
Foto: Printscreen

kulturna razmena

Subotica Express u Zagrebu 16.11. - predstavljanje kulturne scene Subotice

Projekt su pokrenuli Udruženje za razvoj kulture ‘URK’ i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo ‘Danilo Kiš’ iz Subotice, a od prošle godine subotički partner projekta je Udruženje ‘Klara i Rosa’

Objavljeno: 14:35h

“Subotica Express” stiže u Zagreb 16. novembra 2019. godine i u saradnji sa Začaranom Močvarom predstavlja zanimljive putnike iz Subotice – kantautorku Anne Marie, likovnu umetnicu Marijanu Buljovčić, pisca Pera Peića Tukuljca i režiserku Mašu Šarović. Lokalnu podršku pružiće likovni umjetnik Marin Remić/Smelly Feet Guy iz Zagreba.

ANNE MARIE (Subotica) – Subotička kantautorka Anamarija Tumbas, pod umetničkim imenom “Anne Marie”, svojim pesmama je osvojila pažnju ljubitelja indie i alter pop zvuka. Poznata je kao saradnica mnogih autorskih “underground” bendova kao što su Zli jezici, Sputnik i Wooden Ambulance. Svoj stil opisuje kao sladunjavi dark pop oslanjajući se na emotivne tekstove, električnu gitaru i vokalne loopove, dok u punom sastavu uz nju sviraju i Dragan Vidaković Rista (bas) i Aleksa Otašević (bubanj).

foto: Printscreen

PERO PEIĆ TUKULJAC (Subotica) – Pero Peić Tukuljac (1983.) ističe kako je imao vrlo sretno detinjstvo, koje je ostavilo lep trag u njegovim uspomenama, a bio je mirno i povučeno dete. Po završetku osnovne škole bio je neodlučan i nije znao šta da upiše, niti šta bi želeo da radi u životu. Upisao je školu za kuvara, nakon čega je dopunski završio i četvrtu godinu srednje škole. Ta dodatna godina školovanja bila je, kako ističe, značajna i po tome što je u tom razdoblju počeo da piše pesme.

“U načelu sam “spavao” na časovima u školi i kad sam se povremeno budio dolazili su mi na pamet stihovi, koje sam počeo da sakupljam. Prva zbirka koja je objavljena zvala se Ulica cveća il’ raj na zemlji.”

Pisanje mu se stalno petljalo u sve promene radnih mjesta. Prekidom kuvarske karijere, obnovio je saradnju s Predragom Opalićem i dobio podršku fondacije Fokus za objavljivanje knjige pesama Skitanja. Ta knjiga predstavlja istoriju njegovog pešačenja kroz grad Suboticu. Pero je pravi šetač, jer ne šeta samo po korzu “kad se dotera”, već i po malim i zabačenim ulicama, jednako kao i velikim i bitnim, a ta šetanja ponekad potraju i do sedam sati. Muzika koju sluša takođe se prilično preslikava na njegovo pisanje.

MAŠA ŠAROVIĆ (Subotica) – Maša Šarović je rođena 1993. godine u Subotici. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je studirala filmsku režiju. Njen kratki film Grad (2016.) premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u San Sebastianu, nakon čega je prikazivan i nagrađivan na mnogim filmskim festivalima. Njen drugi kratki film Najtopliji letnji dani (2018.) premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i putovao je na mnoge druge festivale: FID Marseille, Ljubljana FEKK (Grand Prix za Najbolji film), Winterthur International Short Film Festival, TAU Student Film Festival, Early Bird… 2019. godine učestvuje u The Factory projektu Kanskog festivala, gde režira segment omnibusa snimljenog u Sarajevu pod nazivom U tvojim rukama. Trenutno završava master studije na FDU i razvija svoj prvi dugometražni film.

MARIJANA BULJOVČIĆ (Subotica) – Marijana Buljovčić rođena je 1991. godine u Subotici. Diplomirala je 2015. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo u klasi Dragana Matića. 2017. godine diplomirala je na master studijima pod mentorstvom istog profesora.

MARIN REMIĆ/SMELLY FEET GUY (Zagreb) – Rođen 1995. Jedan od najaktivnijih i trenutno najatraktivnijih zagrebačkih ilustratora. Takođe se bavi tetoviranjem i animacijom. Prisutan je na sceni otprilike poslednjih 5 godina kada je bio jedan od koorganizatora jednovečernje gerilske izložbe kolektiva Trash Will Smash koja se održala još tri puta na različitim lokacijama, a prošle godine organizovao je sličnu izložbu u zagrebačkom skvotu Bek pod nazivom Pero Zloba i Tinu Ninu. Osim toga, autor je vizuala za majice zagrebačkih bendova Porto Morto, Peglica i Komandos, Fire in Cairo, a zaslužan je i za sve vizuale benda Pseća Plaža. Ove godine dva njegova stripa uvršteni su u online izdanje strip-mreže Komikaze.

Bonus: Moći će se nabaviti poslednji broj kultnog subotičkog časopisa Symposion, čiji omot je ilustrovao Igor Hofbauer.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.