Jevgenij Kisin na Kolarcu 11. novembra
Foto: Promo

Klasična muzika

Jevgenij Kisin na Kolarcu 11. novembra

Jedan od najuglednijih ruskih klasičnih pijanista današnjice nastupiće pred beogradskom publikom 11. novembra

Objavljeno: 17:38h

Jevgenija Kisina su u sâm pijanistički vrh današnjice dovele virtuozne interpretacije i poseban muzički instikt. Tražen i slavljen u celom svetu, redovno održava resitale u najuglednijim dvoranama Evrope, SAD-a i Japana uz nastupe sa najvećim svetskim orkestrima i dirigentima. Rođen u Moskvi 1971. godine, klavir je počeo da uči po sluhu sa samo dve godine. Sa šest godina je već bio učenik moskovske škole za posebno nadarenu decu, Gnjesin, u klasi Ane Pavlovne Kantor koja mu je ostala jedini pedagog tokom cele karijere. Prvi javni nastup je imao kao desetogodišnjak a već naredne je održao solistički resital. Usledili su pozivi iz inostranstva i prva gostovanja izvan Rusije kao i međunarodne karijere.

Na dodeli Gremi nagrade 1992. bio je pozvan da nastupi kao poseban gost u direktnom prenosu koji je pratila milijarda ljudi. Najveće kulturno priznanje u Rusiji, Trijumfalna nagrada, uručena mu je 1997. godine dok je Kisinov nezaboravni nastup pred šest hiljada posetilaca u Rojal Albert holu bio prvi solistički resital u sklopu Bi Bi Si Proms koji je ikada održan. Jevgenij Kisin je dobio počasni doktorat Menhetn muzičke škole, počasni je član Kraljevske muzičke akademije, dobitnik nagrada Šostakovič i Karajan. Poseban Kisinov talenat inspirisao je K.Nupena da snimi dokumentarni film o njemu E.Kissin The Gift Of Music Godine 2018. objavljena je Kissinova autobiografija pod naslovom Memoirs and Reflections. U 2019. godini objavljena je Kisinova knjiga pesama, kratkih priča i prevoda na jidišu pod naslovom Yiddisher Sheygets. Kisin je svoje kompozitorske radove objavio kod Henle Ferlag izdavača. Njegov gudački kvartet (2016) snimio je Kopelman kvartet za Nimbus rekords asvoju premijeru u Velikoj Britaniji imao je 26. februara 2019. godine u izvođenju kvarteta Endelion.

Snimci sa koncerata sonata L.van Betovena poslednje su diskografsko izdanje koje je objavio za Dojče Gramofon. Najpoznatija američka radio stanica namenjena klasičnoj muzici ,WQXR, ovaj dvostruki disk je uvrstila među albume godine a pohvale za poseban Kisinov, zreli doživljaj emotivnih Betovenovih dela stižu sa svih strana i posle dve godine nakon objavljivanja. Opus kojim se predstavlja, beskompromisno je prilagodio svojoj umetničkoj viziji i postiže vrhunac muzičke moći uz virtuoznost i tehničku preciznost koja se retko sreće.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.