SALE VERUDA: Ako ikad nađem vremena završiću album 'Zbogom, Istro' i to je to od mene
Sale Veruda, Foto: Printscreen/youtube

intervju

SALE VERUDA: Ako ikad nađem vremena završiću album 'Zbogom, Istro' i to je to od mene

Sale Veruda je član legendarnog KUD-a Idijoti, a govori o uspehu starog albuma

Objavljeno:

Sale Veruda je član legendarnog KUD-a Idijoti, a govori o uspehu starog albuma.

1. Sale, danas je sedma godišnjica od dana kada je u Glasu Istre objavljena vest da KUD Idijoti prestaje s radom. Zašto ste tada izabrali baš taj dan i datum?

- Hm, nismo ga baš ‘odabrali’ svesno i namerno. Tusta je umro 14. oktobra 2012. Iako sam o svemu podrobno razmišljao dok je bio bolestan, trebalo mi je nakon sahrane još nekoliko dana da donesem konačnu odluku, pa da to bude to.

2. Sto je tekstova napisano o raspadu benda. Kad se pogleda iz ove perspektive, je li nakon Tustinovog odlaska na onaj svet to bilo najbolje rešenje?

- Ma koji ‘raspad’ - pa smrt nas je pokosila. A u ovih sedam godina ni sekunde nisam posumnjao da je to bila najbolja odluka. Što god ko mislio o tome.

3. Pitam to iako znam da te pomalo mučim, ali danas tebe kao osnivača i autora pesama svi na tvojom štandu gde prodaješ u Puli pitaju o životu s Idijotima. Kako im odgovaraš, koliko te to inspiriše, a koliko živcira?

- Iako me sve to mrcvari, ponašam se civilizovano. Pristojno odgovaram ljudima na svako pitanje, pa i na ona o KUD-u. Mnogi se fotkaju sa mnom, znam da im to nešto znači i to poštujem.

4. Nazvao sam te zbog vesti da KUD Idijoti, sedam godina nakon što je prestao postojati, ima najprodavaniji album u Hrvatskoj. Reč je o albumu “Gratis Hits Live!”, snimljenom početkom avgusta 1999. godine u pulskom klubu Uljanik. Što ti kaže publika?

- Bitnije je da ja mislim da je to jedan od najboljih live albuma u SFRJ ikad, u tom žanru, naravno. Znam da vam zvučim prepotentno, ali takav sam, ha-ha.

5. Koncert je ubitačan, takvih je sve manje. Očekuješ li neki izdašniji iznos iz ZAMP-a od uobičajenog?

- Ne. Da je album izdan u milion primeraka, to bih osetio na računu. Ovako, biće skromno kao i uvek. Možda, umesto malog, naručim veliki makijato.

6. Reč je najprodavanijem albumu 2019. iako je povod bio 18. rođendan, još 1999. godine. Kakav je to bio koncert, sada u tvom pamćenju?

- Dva dana zaredom, rođendan, ulazak u punoletnost, super žurka. Najvažnije je da je ploča uhvatila tu atmosferu, osete se mladost, energija, usviran bend, Tusta pun snage, odličan zvuk.

7. Danas nema ni Uljanika ni KUD Idijota. Dopusti da te citiram o raspadu benda. “Svi veliki lomovi nastaju od malih pukotina. Tako je bilo i s nama. Ta se pukotina širila.” Koja je razlika u pukotini Uljanika i Idijota?

- Eh, Uljanik je kompleksna priča i premašuje gabarite ovog intervjua. Ukratko, da je bio dobro vođen, ne bi propao.

8. Za veliku promociju dokumentarca o Tusti kažeš da će to biti zadnji pozdrav s ostavštinom Idijota. Šta želiš, a šta ne možeš zaboraviti?

- Ništa ne želim zaboraviti, KUD je veći deo mog života. Ali, planiram prekinuti svaku aktivnost u vezi s KUD-om, ljudi me svim tim mrcvare već punih sedam godina. Stoga je ovo verojatno jedan od posljednjih intervjua koje dajem. Ako ikad nađem vremena za to, završiću album ‘Zbogom, Istro’ i to bi onda bilo to. Toliko od mene. Hvala lepo.

9. Tvoj novi bend, Saša 21, ‘kratko i konkretno’ peva o problemima mladih. Koliko su drukčiji od početaka u našem socijalizmu?

- O problemima mladih? Ne. Otkuda ti to? Pesme Saše 21 imaju razne teme: levitaciju, kosmičku pravdu, konzumerizam, ministre i vladu, starost, ekologiju - zagađenje, demenciju, astralna putovanja, leto i borove, glupe, a naporne fanove, razdvojenost i otuđenost itd... Nijedna nije o problemima mladih, neko te je krivo informisao.

10. To se samo tako kaže, a i slabo sam informisan. Sva sreća da smo došli do zadnjeg pitanja. Da ne ispadnem opet glup, može li jedno revijalno za kraj - do kad tako?

- Ja ću dok mogu, za vas ne znam. Pozdrav svima, vaš Sale Veruda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.