Natali Klajn u subotu 12. oktobra na Bemusu
Foto: Promo

BEMUS

Natali Klajn u subotu 12. oktobra na Bemusu

U subotu 12. oktobra će podijum 51. BEMUS-a ugostiti Natali Klajn, izvrsnu britansku violončelistkinju koja će koncert održati u Dvorani Kolarčeve zadužbine sa Kamernim orkestrom Slovenačke filharmonije.

Objavljeno:

Za Natali Klajn, koju The Times opisuje kao “veoma emotivnu“ i „očaravajuću“, muzička javnost je čula prvi put nakon što je sa 16 godina osvojila titulu B-B-C-jev mladi umetnik godine 1994. i pobedila na Evrovizijskom takmičenju mladih umetnika u Varšavi. Kao student Kraljevskog koledža za muziku bila je stipendista kraljevske porodice. Studije je završila u Beču, a profesor je na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu i na Muzičkoj akademiji u Rostoku.

Svoju uspešnu karijeru gradila je nastupajući u najpoznatijim dvoranama sa značajnim orkestrima i mnogim poznatim umetničkim imenima.

foto: Promo

"Izbor instrumenta na kojem svirate je veoma ozbiljno pitanje - nije igra, ni hobi. Morate potpuno da mu se posvetite i napravite neke duboke unutrašnje veze, tako da on suštinski postane deo vašeg glasa" - veruje ona.

Izbegavajući uobičajeni kontekst izvođenja klasične muzike, ova umetnica na svojim koncertima neguje publiku različitih obrazovnih profila. Natali Klajn, pred izvođenje svake kompozicije, ima običaj da se obrati publici i iznese osnovne podatke o delu. Time želi da posetioce svojih koncerata uvede u kontekst dela koje će izvoditi, kako bi im približila muziku i pokazala da dela klasičnog repertoara nisu samo privilegija društevene elite.

foto: Promo

Najprepoznatljivije odlike interpretativnog stila Klajnove su topao ton, bogat kolorit i ekspresivan izraz, a svira na „Simpson“ Gvadanjini violončelu iz 1777. godine.

Tokom osamnaest godina postojanja Kamerni orkestar Slovenačke filharmonije je nastupio na skoro 400 koncerata u Sloveniji i inostranstvu. Nastupali su na mnogim festivalima, a njihove koncerte su sa entuzijazmom su primili i publika i kritika.

foto: Promo

Orkestar je sarađivao sa brojnim slovenačkim muzičarima svetskog renomea, kao i sa inostranim umetnicima. Orkestar koji nastupa bez dirigenta, snimio je brojne koncerte uživo, ostvario audio i video snimke, kao i nekoliko CD izdanja. Dobitnik je najvišeg državnog priznanja Prešernove nagrade, Župančič nagrade Grada Ljubljane, Beteteove nagrade itd.

Na koncertu se izvesti dela Kreka, Hajdna i Čajkovskog.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.