OFPS I UDS: Pozdravljamo izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima
Foto: Promo

oglasili se

OFPS I UDS: Pozdravljamo izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima

Smatraju da je ovim Izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima umnogome unapređeno ostvarivanje autorskog i srodnih prava

Objavljeno: 18.09.2019. 12:27h

Unija diskografa Srbije-UDS pozdravlјa usvajanje Izmena i dopuna Zakona o autorskom i srodnim pravima od strane Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije.

Smatraju da je ovim Izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima umnogome unapređeno ostvarivanje autorskog i srodnih prava, da je prepoznata važnost produženja trajanja zaštite imovinskih prava interpretatora i proizvođača fonograma, takođe je prepoznat značaj uvođenja novog prava na naknadu od emitovanja, reemitovanja i javnog saopštavanja u korist interpretatora-glumaca.

Usvojenim Izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima povećana je transparentnost rada organizacija za kolektivno ostvarivanje prava, kao i njihova efikasnost u obavlјanju poslova ostvarivanja prava autora i nosilaca srodnih prava. Ovo je značajno za više hilјada nosilaca prava koji svoja prava ostvaruju preko organizacija za kolektivno ostvarivanje prava.

Usvojenim Izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima izvršeno je usklađivanje sa 80% direktiva Evropske unije iz oblasti prava intelektualne svojine, što je značajno za zatvaranje poglavlјa VII koje se upravo odnosi na pomenutu oblast.

Unija diskografa Srbije pozdravlјa i zaklјučenje Protokola između organizacija za kolektivno ostvarivanje prava proizvođača fonograma i interpretatora OFPS i PI, s jedne strane, i udruženja emitera ANEM i RAB, koji zajedno okuplјaju preko 200 emitera u svom članstvu, s druge strane. Ovim Protokolom emiterima koji plaćaju minimalnu naknadu po tarifi data je mogućnost ostvarenja određenih umanjenja na obračunat iznos minimalne naknade, a naročito emiterima koji imaju lokalnu i regionalnu zonu pokrivanja. Organizacije OFPS i PI su izašle u susret zahtevima podnetim od strane udruženja emitera i na zajednički način postignut je sporazum i potpisan je Protokol, sve u interesu nosilaca prava, organizacija za kolektivno ostvarivanje prava, emitera i njihovih udruženja.

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media