IZGUBLJENI ALBUM DŽEZ LEGENDE: Pronađen, pa objavljen zaboravljeni snimak DŽONA KOLTREJNA
Džon Koltrejn, Foto: Profimedia

staro-novo

IZGUBLJENI ALBUM DŽEZ LEGENDE: Pronađen, pa objavljen zaboravljeni snimak DŽONA KOLTREJNA

Muzika snimljena 1964. za potrebe kanadskog art filma

Objavljeno:

Ovoga septembra etiketa Džona Koltrejna Impulse!/Ume objaviće novi album legendarog saksofoniste, “Blue World”, snimljen 1964. za potrebe fima “Le chat dans le sac” (“Mačak u vreći”) kanadskog redatelja Žila Groula. U filmu je korišćeno svega desetak od ukupno snimljenih 37 minuta muzike koja će se naći na novom albumu.

Kao i lani objavljen album “Both Directions at Once: The Lost Album”, i “Blue World” donosi muziku koju je legenda džeza snimila sa tzv. klasičnim kvartetom koji su činili pijanista Mekoj Tajner, basista Džimi Gerison i bubnjar Elvin Džouns.

Album je snimljen u junu 1964. između dva Koltrejnova remek-dela, “Crescent” i “A Love Supreme”, a donosi nove verzije pesama koje je Koltrejn već ranije snimio: “Naima” s albuma “Giant Steps” iz 1960. ; “Village Blues” i “Like Sonny” s “Coltrane Jazz” iz 1961. te “Traneing In” s “John Coltrane With the Red Garland Trio” 1z 1958. godine. Naslovna pesma varijanta je numere “Out of This World” Harolda Arlena koju je Koltrejn objavio na albumu “Coltrane” iz 1962., a sada je dostupna kao najavni singl.

Album će biti dostupan 27. septembra na CD-u, vinilu i kao digitalni download.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #7: Daniel Kovač (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Ravnododna.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.