IVO ANDRIĆ JE PUSTIO ŠVEĐANIMA, A ONDA JE SVET POLUDEO: Ovo su najpoznatije strane obrade MARŠA NA DRINU (VIDEO)
Zaludeo ih i muzikom: Ivo Andrić, Foto: Profimedia

večna muzika

IVO ANDRIĆ JE PUSTIO ŠVEĐANIMA, A ONDA JE SVET POLUDEO: Ovo su najpoznatije strane obrade MARŠA NA DRINU (VIDEO)

Iako su prvi snimci napravljeni između dva rata, kompozicija je na neki način zaboravljena

Objavljeno:

Simbol hrabrosti i istrajnosti "Marš na Drinu" komponovao je Stanislav Binički na početku Prvog svetskog rata. Kompozicija je nastala u čast prve pobede srpske vojske na Ceru 1914. i komandanta Milivoja Stojanovića Brke, koji je predvodio čuveni Gvozdeni puk, najsposobniju vojnu jedinicu još iz balkanskih ratova.

Kao kapelnik, Binički je vodio orkestar Kraljeve garde i vojni orkestar. Zajedno sa našom vojskom prošao je i golgotu Albanije kada su izgubljeni svi instrumenti i sve note. Tek uz pomoć saveznika, orkestar je obnovljen, a "Marš na Drinu" postaje obavezan deo repertoara.

"Praktično već treći dan po dolasku na Krf, oni su održavali koncerte. Izvođenja su bila stalna, čuvena je bila jedna turneja po Francuskoj, kada su obišli jedno petnaestak gradova Francuske i dobili izuzetna priznanja. Čak je i Binički izabran za počasnog člana njihovog udruženja muzičara", objasnila je muzikolog Sonja Marinković.

Iako su prvi snimci napravljeni između dva rata, kompozicija je na neki način zaboravljena.

Godine 1961. Ivo Andrić je u Švedsku na dodelu Nobelove nagrade za roman "Na Drini ćuprija", poneo i ploču sa kompozicijom "Marš na Drinu". To je izazvalo veliko oduševljenje i od tada pa do danas jedno je od najslušanijih dela u Švedskoj.

foto: Profimedia

"Od tih šezdesetih godina možemo govoriti da ova kompozicija postaje popularna, za njeno otkriće su zaslužni Šveđani, jedan gitarista koji je 1963. prvi objavio snimak sa 'Maršom na Drinu'. Potom su usledila druga interesovanja, potom je usledio taj čuveni film Žike Mitrovića 'Marš na Drinu'", rekla je Sonja Marinković.

Ova pesma doživela je brojne obrade u inostranstvu. Ovo su neke od njih:

Jørgen Ingmann - Drina-Marsch (1963)

Obrada ovog danskog autora bila je br. 1 danske top-liste, na br. 5 u Zapadnoj Nemačkoj, a našla se i na top-listama u Britaniji, Francuskoj i Americi.

The Spotnicks - Drina (1964)

Švedski bend izbacio je ovu pesmu kao singlić. Bila je veliki hit u toj zemlji, kao i u Holandiji gde se našla na osmom mestu tamošnje top-liste.

Marie Laforêt - Drina (1964)

Prelepa francuska pevačica i glumica, i velika zvezda svog vremena, obradila je ovu pesmu i ispevala je na italijanskom jeziku. Reči je napisao Danijele Pače.

The Shadows - March To Drina (1966)

Ovo je takođe bila jedna od poznatijih obrada šezdesetih godina, a mesto je našla na albumu "Shadow Music".

Chet Atkins - "Drina" (1966)

Pojavila se na albumu "From Nashville With Love".

James Last - Drina March (1968)

Last je našu pesmu obradio u dva navrata: prvo na albumu "Trumpet A Go Go" krajem šezdesetih na ploči koja je izdata u Zapadnoj Nemačkoj (rođen je kao Hans i Nemac je po nacionalisti), a onda ponovo dvadeset godina kasnije sa holandskim flautistom Berdijenom Stenbergom.

Laibach ima svoju verziju iz 1994. godine objavljenu na albumu simboličnog naziva "NATO".

BONUS VIDEO:

BEZAZLENA ŠALA SE PRETVORILA U BOLAN PAD! Evo kako najobičnija kora od banane može devojci da upropasti dan! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.