Prvi ugovor BITLSA sa menadžerom Brajanom Epstajnom prodat za 275.000 funti
Bitlsi, Foto: Printscreen/youtube

vrtoglav iznos

Prvi ugovor BITLSA sa menadžerom Brajanom Epstajnom prodat za 275.000 funti

Epstajn je otkrio bend tokom njihovog nastupa u klubu Cavern novembra 1961. godine, te je uskoro počeo da vodi njihovu karijeru

Objavljeno: 17:29h

Prvi ugovor koji je legendarna liverpulska rok četvorka potpisala sa menadžerom Brajanom Epstajnom prodat je na aukciji za neverovatnih 275.000 funti.

Januara 1962, Džon Lenon, Pol Mekartni, Džordž Herison i Pit Best utanačili su ugovor po kome je Epstajnu išlo 10% od zarade grupe, odnosno 15% ako prihodi nadmaše 120 funti nedeljno. Bonus je inicijalno išao do 20%, pre nego što je Mekartni uspeo da ga svede na konačnu meru.

Sva četvorica su imala po 21 godinu u to vreme, što znači da su morali da obezbede dozvolu roditelja da potpišu ugovor.

Epstajn je otkrio bend tokom njihovog nastupa u klubu Cavern novembra 1961. godine, te je uskoro počeo da vodi njihovu karijeru.

Specijalista aukcijske kuće Sotheby, Gabrijel Hiton, izjavio je da je "Epstajna oduvala njihova strast, energija, harizma, sirova seksualnost na bini".

"Bitlsi su imali scensku energiju, ali on im je doneo osećaj za profesionalni nastup. Epstajn im je zabranio da jedu na bini, pobrinuo se da pesme sviraju koherentno i valjano", dodao je on.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs / NME)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.