POBUNA KOJA TRAJE: Sve što ste želeli da znate o panku, a niste imali koga da pitate
Sex Pistols, Foto: Printscreen/youtube

gradac

POBUNA KOJA TRAJE: Sve što ste želeli da znate o panku, a niste imali koga da pitate

Dok se, sa stanovišta opšte kulture, pank muzika najčešće pominje uz bendove kao što su Sex Pistols ili Clash, magazinski osvrt na ovu temu sagledava scenu iz više uglova, ali sa kulturološke tačke gledišta

Objavljeno: 14:39h

"Do velike pobune je moralo doći. Neće se, dakle, pogrešiti ukoliko se kaže kako je pojava panka bila jedna od najčestitijih stvari koje su se dogodile u rokenrolu…"

Ovim je rečima Savo Stjepović, priređivač novog trobroja časopisa Gradac, najavio intrigantnu temu aktuelnog broja magazina poznatog po konceptualnim brojevima i temeljnom bavljenju različitim kulturnim fenomenima, kroz prizmu različitih autora.

U aktuelnom izdanju na red je došao pank - muzika, fenomen, (sub)kulturni pokret koji je uzdrmao društvo i muzičku scenu u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka.

U novom broju se nalaze tekstovi Džona Sinklera, Lestera Bengza, Grejla Markusa, Roberta Krajstgoa,Zlatka Gala, Branka Rosića, i mnogih drugih. Među njima je i saradnik našeg portala Đorđe Kalijadis, koji je napisao esej o odjecima panka sa osvrtom na bendove The Dirtbombs, Sleaford Mods i Parquet Courts. Među pomenutim bendovima u trobroju su i MC5, Lou Reed, Velvet Underground, Niko, Igi Pop, The Clash, Sex Pistols, Ornet Kolmen...

Dok se, sa stanovišta opšte kulture, pank muzika najčešće pominje uz bendove kao što su Sex Pistols ili Clash, magazinski osvrt na ovu temu sagledava scenu iz više uglova, ali sa kulturološke tačke gledišta.

"Politička korektnost je sve nivelisala, pa danas nikoga ne šokira nečija frizura ili pocepana jakna. Danas bi Džoni Roten i njegova frizura bila sasvim normalni u šetnji Londonom. Sada i učesnici rijalitija imaju čirokane na glavi, a balavurdija iz muzičkih emisija izgleda otkačenije nego bilo koji mladi bend iz bilo koje garaže od Rejkjavika do Sidneja. Ali, nekako je sve dosadno. Kao da neki pank nikada nije bio potrebniji nego danas u eri političke korektnosti, idiotskih blogera i jutjubera koji su ultimativne zvezde", kaže Branko Rosić u osvrtu na temu, kojom se i sam bavio kao jedan od autora.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.