NIK KEJV O MORISIJU: Protivite se njegovim stavovima, ali dopustite njegovoj muzici da živi i dalje
Foto: Profimedia

polemika

NIK KEJV O MORISIJU: Protivite se njegovim stavovima, ali dopustite njegovoj muzici da živi i dalje

Kejv smatra da je opasno ne dopustiti Morisiju da izrazi svoje mišljenje

Objavljeno:

Nik Kejv poziva ljude da odvoje Morisijeve političke stavove od njegove muzike, tvrdeći da je bitno dopustiti pevaču da kaže ono što misli.

Morisi se u poslednje vrijeme našao pod čestim napadima zbog svojih političkih stavova. U poslednjem intervjuu koji je dao svom nećaku izjavio je da bi kontroverzni desničar Najdžel Faradž bio dobar premijer i da je predvodnica ekstremno desne stranke For Britain, En-Meri Voters, jedina političarka sposobna da ujedini britansku levicu i desnicu.

Kejv kaže da se ne slaže sa Morisijevim stavovima, ali ističe kako je opasno ne dopustiti mu da izrazi svoje stavove. Pozvao je fanove The Smithsa i Morisija da ne odbacuju muziku ovog pevača samo zato što se ne slažu s njegovim političkim pogledima.

Morisi
Morisi foto: Profimedia

U odgovoru na pismo obožavatelja objavljeno na svojoj stranici The Red Hand Flies, Kejv piše: “Stavovi i ponašanje različite su stvari – Morisijevo političko mišljenje postaje nebitno. Za kakve god besmislice se zalagao, ne možemo zanemariti činjenicu da je napisao golem i izvanredan katalog koji je obogatio živote mnogih njegovih obožavatelja. To nije beznačajno. Stvorio je originalna i prepoznatljiva dela neporecive lepote koja će nadživjeti njegove uvredljive političke saveze.”

Kejv smatra da se Morisiju, uprkos tome što su mu stavovi neprihvatljivi, mora dopustiti da ih izrazi, makar zato da bi im se suprostavilo te da se otkrije u kojim sve oblicima se neprijatelj može pojaviti. U suprotnom se koncept slobode govora zamenjuje predrasudama, što nas dovodi na opasan teren.

“Kao kantautor koji smatra kako pesme imaju izrazitu isceliteljsku moć, tužan sam kada pomislim da su verovatno najboljeg autora tekstova svoje generacije – čoveka koji je napisao “This Charming Man”, “Reel Around the Fountain” i “Last Night I Dreamed Somebody Loved Me” – na moralno smetlište odbacili oni koji smatraju da su te pesme nagrđene njegovim trenutnim političkim stavom. Razumem zašto ljudi tako reaguju, ali time su oni sami na gubitku,” piše Kejv.

“Možda mu je bolje dopustiti da misli šta hoće i suprotstaviti mu se kad god je to moguće, ali isto tako dopustiti i njegovoj muzici da živi, imajući na umu da smo svi tek nesavršeni pojedinci skloni svojim ludostima. Trebalo bi zahvaljivati Bogu što među nama ima takvih koji stvaraju dela takve lepote koja nadilazi nešto što većina nas može i zamisliti, pa makar neki od tih istih bili žrtve regresivnih i opasnih verovanja.”

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Ravnododna.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.