Veliki uspeh mladog pijaniste Veljka Nenadića u Italiji
Veljko Nenadić, Foto: Ljubomir Zlatanović

čestitamo

Veliki uspeh mladog pijaniste Veljka Nenadića u Italiji

Prvo mesto za kompozitora i pijanistu iz Smedereva na takmičenju horskih kompozicija u Firenci, gde je predsednik žirija bio čuveni Enio Morikone, po kome se takmičenje i zove

Objavljeno:

Na šestom takmičenju horskih kompozicija „Enio Morikone” 2019. u Firenci, Veljko Nenadić, mladi smederevski kompozitor i pijanista, osvojio je prvo mesto sa svojom horskom kompozicijom „Haiku”, na stihove Makua Bašoa.

Predsednik žirija bio je čuveni Enio Morikone, italijanski kompozitor i dirigent, poznat u celom svetu prvenstveno po filmskoj muzici, dobitnik tri „Gremi” nagrade i tri „Zlatna globusa”, kao i dva „Oskara”.

Veljko bi nagradu trebalo da primi u Firenci 26. jula, za vreme festivala horske muzike, a, ukoliko bude u mogućnosti, nagradu će mu lično uručiti Morikone. Osim toga, kompozicija uspešnog Smederevca biće obavezna za sve horove koje se takmiče u kategoriji savremene klasične muzike na festivalu horske muzike 2020. godine.

Osim toga, on je, kao ovogodišnji pobednik, pozvan da na narednom takmičenju bude član međunarodnog žirija. Inače, u šestogodišnjoj istoriji ovog takmičenja Veljko Nenadić je najmlađi pobednik, a njemu je, iako je osvojio više od trideset prvih nagrada na brojnim takmičenjima širom sveta, ova nagrada posebna.

– Do sada se nije dogodilo da žiri obrazuje eminentni kompozitor sa takvim dostignućima, kao što je Enio Morikone, što ovu nagradu stavlja na sam vrh moje karijere – kaže Veljko Nenadić.

Dobitnik ove nagrade ima dvadeset godina i student je druge godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – odsek kompozicija, u klasi Isidore Žebeljan. Završio je muzičku školu u Smederevu.

Prvu kompoziciju napisao je već u desetoj godini i odmah dobio nagradu. Više puta je odneo pobedu na svetskom takmičenju mladih kompozitora „Golden Key Piano Composition Competition” u Americi i neretko je bio najmlađi takmičar.

Već je postigao da nastupa u čuvenom bečkom „EhrbarHall”, u kome su nekada svirali Brams, Miler i mnogi drugi velikani klasične muzike. Ovaj daroviti Smederevac jedini je mladi pijanista u Srbiji koji na klavirskim takmičenjima izvodi sopstvene kompozicije s velikim uspehom, od kojih se izdvajaju „Dunavska rapsodija” i „Balkanska svita”.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.