ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)
Grupa Glib, Foto: Espreso.co.rs

MUZIKA UŽIVO

ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

Za ovu priliku Glib su odsvirali numere "The weekend", "Strayin`" i "Blue"

Objavljeno:
Nikola Marković

Snimanje grupe Glib, u našem malom studiju, pokazalo se možda i neočekivano jednostavnim i laganim u tehničkom smislu. Dok smo se dogovarali oko detalja, a naročito kada sam preneo snimateljima da imamo trojicu muzičara koji donose pojačala, činilo se da će njihovo gostovanje biti znatno izazovnije od "one man/woman show" nastupa kakve smo uglavnom praktikovali u serijalu Espreso Live Session.

Na licu mesta, to je izgledalo drugačije. Bio im je potreban samo jedan atmosferični mikrofon koji će "kupiti" zvukove iz pojačala. Kada je snimatelj prišao Vladimiru Marinoviću da mu namesti "bubicu" za glas, ovaj je samo odmahnuo glavom i rekao da će i njegov vokal ići preko istog mikrofona. Svi na ravne časti, bez studijskog glancanja i peglanja.

Nije to bio nikakav poseban kapric za snimanje u Espresu, već programski pristup koji su sebi odredili već od prvih dana (nedavnog) nastanka benda. "Cilj je radost, neposrednost i osećaj zajedništva, a ne perfekcija. Tako lako dostižna u vreme digitalnih dimnih zavesa. Ovo je pokušaj da se na trenutak podsetimo nevinosti i majstorstva rok muzike", stoji u njihovoj prvoj najavi zajedničkog rada.

Pored svedenog pristupa tonskom snimanju, za Glib je specifično i njihovo predstavljanje, koje takođe evocira neka davno prohujala (pop-kulturna) vremena. Kako piše u njihovim saopštenjima, grupu čine: Rooster Glib – gitara, C. Thornton Glib – bas, JB Glib – vokal, gitara. Uz nevinost i majstorstvo, tu je i prstohvat mistifikacije, male magije koja muzičare smešta u ravan sa performerima, pozorišnim ili kabaretskim glumcima.

U "pravom životu" - ako bismo se bezobrazno usudili da onaj umetnički nazovemo "lažnim" - Braća Glib su Vladimir Marinović (On Tour, Ventolin), Vladan Vasiljević (Dža ili Bu), i Nemanja Šarić (Ventolin), a njihova prethodna radna biografija je donekle i dovoljno indikativna za smer u kome ide bend Glib. Razni varijeteti američkog roka, kantrija, široko shvaćenog polja "amerikane", stekli su se ovom triju koji najpre potencira intimni doživljaj muzike i nepretencioznost.

Pogledajte video:

BONUS VIDEO: ANA VUČKOVIĆ DENČIĆ: Svet Jugoslavije je izgubljen i nepovratno u prošlosti (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.