Dr. Džon je snimio poslednji album pred kraj života
Dr. Džon, Foto: Profimedia

stiže posthumno izdanje

Dr. Džon je snimio poslednji album pred kraj života

Producent Šejn Teriot govorio je za Rolling Stone o poslednjem albumu Dr. Džona na kojem sarađivali Vili Nelson, Eron Nevil i Riki Li Džons

Objavljeno:

U pripremi je poslednji studijski album Meka Rebenaka poznatijeg pod imenom Dr. Džon, koji će ujedno biti i prvi postuhmno objavljen. O radu na albumu tog velikana koji je ušao i u Rokernol kuću slavnih progovorio je producent Šejn Teriot.

Teriot se u decembru prošle godine odvezao do Nju Orleansa i kuće Dr. Džona kako bi zajedno dovršili rad na njegovom albumu. Po rečima producenta, Dr. John je već tada bio u zdravstvenim problemima zbog kojih je retko napuštao svoj dom. No želja za snimanjem svog poslednjeg dela bila je jača od svega.

“Svaku pesmu je preslušavao dvaput, s puno pažnje”, prisjećao se Teriot i dodao: “Kad je sve bilo gotovo, otpratio me s velikim osmehom na licu do mog auta, zagledao se u mene i rekao: “Drago mi je, napravio sam dobar izbor.” Tada me zagrlio i poljubio u obraz na rastanku.”

Šest meseci kasnije, Rebenakova porodica obzanila je smrt legendarnog muzičara. O detaljima novog albuma Teriot nije hteo da priča, osim da je reč delimično o autorskim pesmama Dr. Džona i delimično obradama nekih klasika, što je na više od trideset albuma objavljenih za života bio njegov uobičajeni umetnički potpis. Teriot je takođe naveo kako su na albumu gostovali Vili Nelson, Eron Nevil i Riki Li Džons.

“U početku snimanja mi se nije činilo da je Mek o albumu razmišljao kao o svom poslednjem, ali kako se približavao kraj, činilo mi se da toga postaje svestan. Srce mi je skoro puklo kad sam uvideo da se ne oseća dobro, s obzirom na njegovu čeličnu radnu etiku. On je ‘stara škola’, iskovao se u mladosti svirajući po pet setova na noć. Znao je da mi govori: “Šta god da započnemo, moramo to i dovršiti.””

S Teriotom se složio i Dejvid Torkanovski, koji je svirao klavijature na albumu: “Bilo je previše emotivno biti s njim u studiju. Čuti ga. Imalo je to posebnu težinu. Onu težinu da se to događa poslednji put.”

“Znam da bi ga silno hteo da ga vidim i čujem objavljenog, ali mislim da je i onog trenutka kad me ispratio bio srećan što smo ga dovršili”, zaključio je Teriot.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Ravnododna.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.