GILE ZA ESPRESO: Kako je pesma ROKIJA ERIKSONA postala hit HODAM SAD KAO ZOMBI (VIDEO)
Gile i Roki Erikson, Foto: Espreso.co.rs / Vladimir Žujko / Profimedia

povodom smrti velikana

GILE ZA ESPRESO: Kako je pesma ROKIJA ERIKSONA postala hit HODAM SAD KAO ZOMBI (VIDEO)

"Ja sam, koliko je meni poznato, jedini čovek koji je ovde obradio Rokija Eriksona. I još imao hit, verovatno veći nego što je on imao sa tom pesmom"

Objavljeno:
Nikola Marković

Roki Erikson, pevač i lider legendarnog benda 13th Floor Elevators i pionir psihodelične rok muzike preminuo je pre nekoliko dana u Ostinu, u 71. godini.

Erikson je sa 13th Floor Elevators objavio četiri albuma tokom šezdesetih. Početkom sedamdesetih prestali su sa radom delom zbog Eriksonove zavisnosti od narkotika, problema nastalih zbog previše konzumiranja LSD-ja i sve lošijeg psihičkog zdravstvenog stanja.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih uz stalnu borbu sa psihičkim problemima Erikson je objavio seriju singlova sa horor i sci-fi elementima kao i nekoliko solo albuma. No malo je poznato da je hit pesma "Hodam sad kao zombi", koju su proslavili Anica Dobra i Električni Orgazam u kultnom filmu Darka Bajića "Crni Bombarder", zapravo obrada jedne pesme Rokija Eriksona iz njegove bogate karijere.

Tim povodom smo pitali Srđana Gojkovića Gileta, frontmena Električnog orgazma, kako je došao na ideju da obradi upravo ovu pesmu.

"Ja sam, koliko je meni poznato, jedini čovek koji je ovde obradio Rokija Eriksona. I još imao hit, verovatno veći nego što je on imao sa tom pesmom", započinje razgovor za Espreso.co.rs legenda jugoslovenskog roka. "Otkrio sam ga relativno kasno, i to preko albuma 'Where the Pyramid Meets the Eye', na kome su drugi ljudi, R.E.M i ostali, obrađivali njegove pesme početkom devedesetih. Tu sam prvi put čuo 'I walked with a zombie' i odmah mi se dopala pesma", objašnjava Gile.

"Znao sam i njegov bend 13th Floor Elevators sa Nuggets kompilacije, pošto jako volim tu celu psihodeličnu garažnu američku rok scenu izsredine šezdesetih godina,. Ali prvo nisam ni povezao da se radi o istom čoveku", dodaje frontmen Električnog orgazma.

O Eriksonovom uticaju na rok scenu kaže: "On je jedan od najvećih opskurnih heroja, hajde da ga tako nazovemo. Možda nije poznat široj publici, ali je poprilično uticajan i mnogim rok muzičarima je bio veoma važan. Kao recimo REM-u ili ZZ Topu, svim tim ljudima koji su obrađivali njegove pesme na kompilaciji s početka devedesetih. On je izvršio više posredan uticaj na ljude koji su bili bitni autori; tako sam uostalom i ja saznao za njega, pa sam kasnije krenuo da kopam njegove albume", zaključuje Gile.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Nikola Marković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.