LETO NA MEĆAVNIKU: Boljšoj festival od ove godine postaje KUSTENDORF KLASIK
Kusturica u Kustendorfu, Foto: Profimedia

najava

LETO NA MEĆAVNIKU: Boljšoj festival od ove godine postaje KUSTENDORF KLASIK

Ovogodišnje izdanje festivala održaće se od 10. do 12. jula uz takmičarski i revijalni program

Objavljeno: 22.05.2019. 10:49h

Festival ruske klasične muzike čiji je osnivač Emir Kusturica, od ove godine umesto pod imenom Boljšoj festival", odvijaće se pod novim imenom "Kustendorf klasik".

Kustendorf klasik održaće se od 10. do 12. jula na Mećavniku, Mokra Gora pod istom idejom da se podrže talenti iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske kao i iz regiona Rusije.

Tokom tri dana mladi muzičari će se takmičiti u veštini izvođenja ruske klasične muzike u dve starosne kategorije od 13 - 17 godina i od 18 - 25 godina, za glavnu nagradu festivala Zlatnu matrjošku.

Konkurs za učešće u takmičarskom programu otvoren je do 10. juna, a pravo prijavljivanja imaju svi učenici muzičkih škola i studenti muzičkih akademija.

 

 

U takmičarskom delu programa učesnici su obavezni da izvedu jednu kompoziciju ruskog (sovjetskog) autora (originalno delo ili adaptacija) ili obradu ruske narodne pesme/melodije napisane (obrađene) od strane ruskog kompozitora ili izvođača. Ostatak takmičarskog programa može da obuhvata dela i ruskih i srpskih (uključujući i zemlje bivše Jugoslavije) autora ili izvođača i dela svih ostalih kompozitora klasične muzike.

Program sedmog festivala "Kustendorf klasik" tradicionalno će biti ispunjen nastupima zvezda svetskog nivoa.

Do sada su na festivalu svoja majstorska umeća prikazivali proslavljeni pijanisti Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Jurij Rozum, violinisti Nemanja Radulović, Roman Simović, Julijan Rahlin, Aljona Bajeva, Tatjana Samuil, violončelisti Narek Haknazarijan i Justus Grim, solo pevači Zoran Todorović i Milijana Nikolić kao i najistaknutiji dirigent današnjice, maestro Valerij Gergijev.

 

Program ispunjavaju i Majstorski kursevi za mlade talente koje drže poznati muzičari, gosti festivala.

Festival je oformio i poseban simfonijski orkestar koga čine iskusni muzičari i studenti muzičkih akademija.

Simfonijskim orkestrom diriguje maestro Srboljub Dinić.

BONUS VIDEO: Game of Thrones: Redakcijska diskusija (duži video)

(Espreso.rs / Agencije)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media