NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #12: The Doors i Joy Division
Zlatne godine, Foto: Promo

najava

NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #12: The Doors i Joy Division

12. izdanje serijala "Zlatne godine" u Domu omladine Beograda u ponedeljak, 13. maja u 18h

Objavljeno:

U najnovijoj epizodi serijala "Zlatne godine", u kome Momčilo Rajin i Žikica Simić predstavljaju neke od najvažnijih stranica rokenrol istorije, u fokusu je fenomen „ukletih pesnika“ rok muzike: Džim Morison i Jan Kertis svakako spadaju u glavne protagononiste ovog mita koji je odavno prati.

Kad je godine 1970. izašao album grupe The Doors „Morrison Hotel“, doživljen je kao dobrodošao povratak hard-bluz korenima ovog, već u to vreme legendarnog sastava. Sa vremenom se ispostavilo da se radi o jednom od definitivnih rokenrol remek dela – jedinstvenom spoju silovite rokerske čvrstine i autorske smelosti koja širi mogućnosti žanra bez nategnutog eksperimentisanja.

I bend i pevač bili su simboli epohe: apartni u odnosu na hipi milje što je do tad uveliko prevladao u Kaliforniji, The Doors su uvek govorili o iskustvima sa one strane uobičajenog, istražujući mogućnosti novih spritualnih spoznaja kroz ekstatična čulna iskustva. Mnogo puta upotrebljavano poređenje Džima Morisona sa urođeničkim šamanima, bilo je potpuno ispravno – naizgled nekontrolisano, a ipak ritualizovano scensko ponašanje, nije do tad bilo viđeno na rok koncertima, pre njegove pojave.

Mančesterski sastav Joy Division poseban je fenomen u istoriji rok muzike. Njihova pojava u vremenima “novog talasa” doživljena je sa velikim poštovanjem od strane savremenika, ali je tek posle samoubistva frontmena Jana Kertisa 18. maja 1980, počeo da se formira ogroman globalni kult koji i danas ima mnogo poklonika, u svim generacijama. Svakako s pravom, jer je njihova muzika do danas očuvala jedinstvenu spiritualnu poruku izraženu sredstvima rokenrola.

Činjenica da se album “Closer” pojavio nakon odlaska njihovog pevača, kao testamentarno delo, još je pojačala utisak onostranosti ove muzike koja je osvetlila gradska bespuća jednom novom potragom za smislom. Ovaj kasni vrhunac new wavea, predstavlja kamen temeljac rok poetike XXI veka.

"Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto", stoji u najavi organizatora.

Ploče donose: Momčilo Rajin i Žikica Simić. Moderator: Dragan Ambrozić.

BONUS VIDEO: MARIJA VUKIĆ & SRĐAN GOJKOVIĆ GILE: Kako je nastao prvi dokumentarni film o ELEKTRIČNOM ORGAZMU (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.