Da li znate zašto CD-ovi traju 74 minuta? Odgovor se krije u delu velikog kompozitora
Ludvig Van Betoven, Foto: Profimedia

zanimljiva priča

Da li znate zašto CD-ovi traju 74 minuta? Odgovor se krije u delu velikog kompozitora

Neobična dužina ovog nosača zvuka vuče korene iz - 19. veka

Objavljeno: 12:11h

Dužina muzičkog CD-a od 74 minuta veoma je neobična i karakteristična. Poreklo ove odluke o trajanju nekada revolucionarnog nosača zvuka vuče korene sve do Ludviga Van Betovena i njegovog dela.

Osamdesetih godina, proizvođači Soni i Filips pregovarali su oko tehničkih standarda koji će biti univerzalni za novi muzički format - kompakt disk. Jedno od tada ključnih pitanja bilo je da li će prečnik biti 11.5 ili 12 centimetara.

I jedan i drugi tehnološki gigant su znali da će legendarni dirigent Herbert Fon Karajan biti ključan za uspeh novog formata. Naime, ovaj velikan klasične muzike bio je jedan od promotera CD na pres konferenciji u Beču, kada je prvi put zvanično promovisan novi nosač zvuka.

Fon Karajan je, navodno, imao samo jedan uslov - da nov tehnologija omogući slušaocu da odsluša kompletnu Betovenovu Devetu Simfoniju iz jednog dela.

Soni je potom potražio najdužu verziju ovog dela, koja je trajala upravo - 74 minuta.

Postoji , međutim, par različitih verzija ove priče. Prema jednoj od njih, predsednik Sonija Norio Ohga je insistirao da ovo delo mora da stane celo na CD. Prema još jednoj, takav zahtev je iznela njegova žena, ili žena Akija Morite, takođe iz Sonija.

Koja god od ovih verzija da je tačna, svima im je zajedničko to što su Betovenovu Devetu Simfoniju uzeli kao "mernu jedinicu".

Filipsov inženjer Kis Šuhemer Imink je pisao kako je je njegova kompanija težila da CD bude slične dužine kao kaseta, dok je Soni naginjao nešto većoj dimenziji i dužini, najviše zbog toga što su znali da Filips već poseduje tehnologiju za štampanje CD-a u formatu 11.5 centimetara. Ako bi prevaglo rešenje od 12cm, onda bi "neutralisali" tehnološku prednost koju je Filips imao u tom trenutku.

Na kraju je odlučeno da maksimalna dužina trajanja CD-a bude 74 minuta i 33 sekunde.

BONUS VIDEO: MARIJA VUKIĆ & SRĐAN GOJKOVIĆ GILE: Kako je nastao prvi dokumentarni film o ELEKTRIČNOM ORGAZMU (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Classic.fm)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.