NAJBOLJI BLUZ I ROK PESNICI: Đule, Aleksandar Stojković St. i Milan Korać u izboru za nagradu STRUNE OD SVETLA
Đule, Milan Korać i Aleksandar Stojković, Foto: Espreso.co.rs / Milan Kadić / printscreen

poseban doprinos

NAJBOLJI BLUZ I ROK PESNICI: Đule, Aleksandar Stojković St. i Milan Korać u izboru za nagradu STRUNE OD SVETLA

Ova nagrada dodeljuje se već nekoliko godina, a prethodni dobitnici ovog renomiranog priznanja su Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac

Objavljeno:

Žiri nagrade “Strune od svetla” koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici, a koji od ove godine radi u sastavu: Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, doneo je odluku da u najuži izbor za 2019. uvrsti sledeće autore: Zvonimir Đukić Đule (Van Gog), Aleksandar Stojković St (Goribor) i Milan Korać (Šinobusi).

Ova nagrada dodeljuje se već nekoliko godina, a prethodni dobitnici ovog renomiranog priznanja su Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac.

Laureat, pored plakete dobija i jednu gitaru iz kolekcije pisca i kantautora Saše Radonjića koji je nagradu i ustanovio pre pet godina.

U saopštenju žirija se još navodi:

Aleksandar Stojković je svojim autorskim angažmanom u okviru kultnog sastava GORIBOR, tokom minule decenije promovisao jednu novu estetiku i poetsko-muzičku artikulaciju koja je definisana i kao trip-hop žanr, a zapravo je ponajviše oslonjena na baštinu američkog toking bluza čiji je rodonačelnik bio Vudi Gatri. Izrazito pesnički nadaren, ali istovremeno i sa opseravcijama svojstvenim prozaistima, Stojković se legitimisao kao jedan od najznačajnijih autora u ovdašnjoj produkciji zadnjih decenija.

Milan Korać je najveći deo svog opusa promovisao kao frontmen poznatog bluz i rok sastava Šinobusi, gde je kao tekstopisac, autor muzike, aranžer i gitarista/vokal, objedinio različite tradicije i muzičke predloške u jedan posve unikatan i nadaleko prepoznatljiv kreativni izraz. No, Korać je i posebno vredan doprinos dao komponujući muziku na stihove drugih autora, te objavljujući koautorske i kantautorske albume, čiji dometi imaju visoke umetničke reference.

Zvonimir Đukić Đule je kreativna i estetska konstanta naše rok scene sa stažom od preko 30 godina, što je već samo po sebi za svaki respekt. Kreativna suma njegovog visoko poetiziranog tekstopisačkog umeća je nedavno prezentovana kroz knjigu “More bez obala” (Laguna, 2019) koja pored Đuletovih dobro znanih strofa i stihova, donosi i jedan istinski dragocen bonus u vidu njegovih fotografskih radova za koje se bez ikakvih ustezanja može reći da su takođe čista poezija.

BONUS VIDEO: DEJAN ILIJIĆ: Mogu da vidim sebe kao rok muzičara, klasičara i džezera (VIDEO)

(Espreso.co.rs / RemixPress)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.