Poslušajte kako zvuči kada veštačka inteligencija svira metal (AUDIO)
Ilustracija / grupa Trivium, Foto: Profimedia

zanimljivo

Poslušajte kako zvuči kada veštačka inteligencija svira metal (AUDIO)

Pored YouTube kanala, tvorci ovog programa objavili su i 10 albuma pesama nastalih na osnovu muzike eksperimentalnih sastava poput Aepoch, Battles i Meshuggah

Objavljeno:

Dvojica muzičara i inovatora, Si Džej Kar i Zek Zabkovski kreirali su softver koji uz pomoć mašinskog učenja generiše neprestani strim death metal muzike pod imenom DADABOTS. Ova dvojica diplomaca prestižnog fakulteta Berklee College of Music u Bostonu kreirala su program na osnovu arhitekture koja „izučava“ putanje u velikim količinama unetih podataka (u ovom slučaju muzike death metal bendova). Nakon analize podataka veštačka inteligencija generiše svoju aproksimaciju onoga kako bi death metal trebalo da zvuči.

Rezultat toga je YouTube kanal koji neprestano generiše muziku na osnovu predviđanja muzičkih elemenata i sekvenci koje se najčešće koriste u ovom žanru. Pored YouTube kanala, tvorci ovog programa objavili su i 10 albuma pesama nastalih na osnovu muzike eksperimentalnih sastava poput Aepoch, Battles i Meshuggah. Kar i Zabkovski bi potom birali pesme koje su najbolje zvučale i uvrstili ih u jedan od albuma. Kako sami navode, njihov cilj je da „izbace ljudski element iz black metal zvuka“.

„Iako nam je namera bila da stvorimo realističnu rekreaciju originalnih podataka, oduševljeni smo čak i estetskim nesavršenostima. Solo vokali su postali bogat hor duhova u pozadini, a muzika rok bendova postali slična kubanskoj džez muzici. Ova mešavina više snimaka postala je nadrealna himera zvuka.“ izjavili su tvorci.

Da li je ovo pored holograma poznatih muzičara budućnost muzike ili samo jedan zabavan projekat? Vreme će reći.

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Na brisanom prostoru između žanrova, ideologija, i uhodanih formi (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Hardwired Magazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.