Kraljevska opera u Londonu plaća 750.000 funti muzičaru zbog oštećenog sluha
Zgrada Kraljevske opere, Foto: Profimedia

presedan

Kraljevska opera u Londonu plaća 750.000 funti muzičaru zbog oštećenog sluha

Violista tvrdio da mu je sluh ozbiljno oštećen tokom proba za Vagnerov ciklus opera 2012. godine

Objavljeno:

Kraljevska opera u Londonu izgubila je sudski proces, nakon što je uložila žalbu na prošlogodišnju operu suda, prema kojoj je kriva za gubitak sluha muzičara tokom orkestarskih proba.

Marta 2018. godini britanski violista Kris Goldšajder dobio je sudsku parnicu protiv Opere, nakon što je tvrdio da mu je sluh ozbiljno oštećen tokom proba za Vagnerov ciklus opera 2012. godine.

Muzičar je tvrdio da je bio izložen neprihvatljivom nivou buke, jer je 18-očlana duvačka sekcija bila pozicionirana tik iza njega u "rupi" za orkestar - zbog čega su debiceli narasli do nivoa motora aviona.

Goldšajder je rekao da više ne može ni da sluiša muziku zbog "akustičkog šoka" - koji mu je prouzrokovao hroničnu zvučnu hipersenzitivnost, tinitus, i vrtoglavicu.

Prema sudskoj odluci, Goldšajderu će biti isplaćeno 750.000 funti na ime štete.

"Zahvalan sam što je sud uvažio da treba više učiniti kako bismo zaštitili i mene i ostale muzičare od rizika stalnih poremećaja sluha, koji mogu da promene život", rekao je violista za BBC.

"Svi mi želimo da učestvujemo u stvaranju iskustva žive muzike, na bezbedan i prihvatljiv način. Nadam se da će odluka Apelacionog suda u mom slučaju pomoći i drugima. Nadam se da će mi Kraljevska opera pomoći da ponovo izgradim svoj život", zaključio je on.

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Jedan bend ne čini njegova muzika, nego ljudi (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Theviolinchannel.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.