Pre 24 godine BG se ujedinio! Niko nije slušao, a da jeste - Jugu ne bi razorio rat! (VIDEO)

Rimtutituki!

Pre 24 godine BG se ujedinio! Niko nije slušao, a da jeste - Jugu ne bi razorio rat! (VIDEO)

Legende srpske scene su uspele da ujedine ceo BG i da na jedinstven način pošalju jednu divnu poruku celoj Jugoslaviji! Na žalost, niko ih nije slušao...
Objavljeno: 21:20h

Mir, brate, mir, Manje pucaj, više tu*aj i rimtutituki - ako niste ranije čuli ove slogane, onda definitivno morate da saznate odakle potiču! Godine 1992. uoči početka rata u Bosni i Hercegovini, beogradski muzičari podigli su glas protiv besmislenog rata i mobilizacije. Prvog marta na sarajevskoj Baš čaršiji ubijen je stari svat Nikola Gardović. To ubistvo označilo je nezvaničan početak krvavog građanskog rata, a zvanični je došao mesec dana kasnije, 6. aprila, kada je Evropska unija na čelu sa Nemačkom priznala Bosnu kao nezavisnu državu. Život je nekad siv, nekad žut! 7 Bajaginih džanki pesama! (VIDEO) Predratna atmosfera ubrzo se proširila i na Beograd. Tada mladi, zdravorazumski muzičari osetili su šta se sprema i morali su na ratna huškanja dati i svoj odgovor. Naravno, onako kako su jedino i mogli - muzikom!

U Beogradu se okupila osmorica muzičara, većinom članova kultnih grupa "Ekatarine Velike", "Partibrejkersa" i "Električnog orgazma" kako bi izrazili svoje negodovanje protiv mobilizacije i rata, i kako bi se otvoreno suprotstavili huškačkom izveštavanju državnih medija. Među njima su se našli frontmeni ovih grupa: Milan Mladenović, Cane i Gile, ali i gitarista Anton, bubnjar Borko Petrović, Čavke, Zoran Radomirović Švaba i Jovec. Njih osmorica su osnovali bend "Rimtutituki" kako bi učestvovali u kampanji protiv nasilne mobilizacije. Svi znamo njihova imena, ali ne znamo odakle su potekla: Kako je 10 domaćih bendova dobilo svoje naziv (VIDEO) Ovi muzičari su i ranije dizali glas protiv ratnih dešavanja na prostoru bivše države, ali se tek 1992. godine javila ideja za snimanjem singla kojim bi tu borbu učinili još javnijom. Tako nastaje pesma "Slušaj 'vamo" koja je slala ključne poruke u to nesrećno vreme "Mir brate mir!" i "Manje pucaj, više tucaj!". Gile je kasnije pričajući o ovom projektu posvedočio kako se snimanje singla dogodio potpuno spontano.

pokrenuli ideju da snimimo neku pesmu i bukvalno sutradan smo zakazali prvu i jedinu probu pesmu
Kradu bez blama: Srpske zvezde koje su iskopirale strane spotove! (VIDEO) koncert u kamionu koji će da kruži kroz grad i sa kojeg će da dele singl građanima.
ulicama Beograda počeli su da kruže u otvorenom kamionu, protiveći se ratu. Slobodana Miloševića osvrćući se na ovaj projekat jednom prilikom izjavio Odjednom smo, mi najgori, postali sinonim najboljih
Mir, brate, mir, to je bila jedina solucija u to vreme za nas
Aleksandar Jovanović Cile
antiratni pokret kojeg su činili pripadnici intelektualne i kulturne elite i koji su svojom hrabrošću pokazali jedno drugačije lice Srbije. singl ploča "Slušaj 'vamo" pravi je raritet.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.