ESPRESO LIVE SESSION #3: Vukašin Đelić (VIDEO)
Vukašin Đelić, Foto: Đorđe Popović

muzika uživo

ESPRESO LIVE SESSION #3: Vukašin Đelić (VIDEO)

Novi gost formata u kome ćemo, na svakih par nedelja, objavljivati mini-koncerte muzičara s domaće muzičke scene

Objavljeno:
Nikola Marković

Vukašin Đelić, gitarista, kompozitor, improvizator u sferi različitih muzičkih žanrova, već duže od decenije je među istaknutijim akterima i avangardne i indi/rok scene u Beogradu i Srbiji. Nekada osnivač i lider Belgrade Noise Society, solo umetnik WoO, gitarista grupe Halftones, a danas najangažovaniji u sastavima Dol i Limbo Lightning, među stranim imenima bi se najlakše mogao uporediti sa Turstonom Murom iz Sonic Youth. Upravo im je zajednički lagan i organski prelaz iz eksperimentalnog u punokrvni rok i nazad, te kreativan tretman električne gitare bez lišavanja njenog izvornog, mitskog konteksta koje je krasio popularnu muziku od šezdesetih do danas.

No za Espreso Live Session je prvobitna ideja bila nešto drugačija. Nakon što sam pitao Đelića da upriliči akustični set na gitari, prvo je momentalno pristao, a potom ipak nekoliko dana razmišljao kako bi to moglo da zvuči. Jer on je upravo svoj prepoznatljiv stil izgradio na električnom zvuku, ne samo gitare već i pratećih efekata. Na kraju smo se dogovorili da ponese malo baterijsko pojačalo, a moje iznenađenje i oduševljenje je bilo utoliko veće što se opredelio za jednu neobičnu malu žutu gitaru, kao i takođe mali Casio sintisajzer.

Nakon gostovanja grupe On Tour i Dukata iz Stray Dogg, predstavljamo i treći video iz našeg serijala Espreso Live Session u kome muzičare sa domaće scene predstavljamo u akustičnom okruženju. Ili u "low key", minimalističnom, kakvo nam je predstavio Vukašin Đelić u svom originalnom nastupu.

BONUS VIDEO: VUKAŠIN ĐELIĆ: Na raskršću improvizacije i rokenrola (VIDEO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.