UMRO DUBRAVKO VORIH: Basista Prljavog Kazališta izgubio bitku s rakom
Dubravko Vorih, Foto: Printscreen/youtube

tužna vest

UMRO DUBRAVKO VORIH: Basista Prljavog Kazališta izgubio bitku s rakom

Umro je jutros u šezdesetoj godini od raka koji mu je otkriven prošle godine

Objavljeno:

Dubravko Vorih započeo je karijeru s grupom Pro Futuro klavijaturiste Stanka Juzbašića 1976. Svirali su džez na tragu grupe Soft Machine i Čika Korije. Nakon raspada grupe Juzbašić osniva Obećanje proljeća u kojem Vorih deluje do 1980.

S Draženom Šolcom dobija priliku da snimi nekoliko numera za Boška Petrovića. Uporedo s džez karijerom sve više se okreće roku i Yu rok sceni pa tako postaje član Parnog valjka, da bi vrlo brzo s gitaristom Zokom Cvetkovićem i Draženom Šolcom oformio band Parlament s kojim snima albume “Imena i legende” i ”Sve piše u zvijezdama”. Sastav ubrzo dobija status jednog od vodećih bandova novog talasa. Grupa se raspada 1983. i na poziv Brace Doblekara Vorih odlazi u Ljubljanu gdje ponovo sarađuje s džez muzičarima Ratkom Divjakom, Perom Ugrinom itd.

Nakon tog odlazi u Nemačku gde se nekoliko godina bavi prevashodno džezom, a potom se vraća Hrvatsku gde počinje novu karijeru. Osniva Dubravko Vorih & New Tribe u kojem sviraju Saša Nestorović, Matija Dedić, Zoran Jager i Kruno Levačić. Izdaje album “Mr. Clean“ za Croatia Records, te “Live in Sax” kao Dubravko Vorih Quintet sa Sašom Nestorovićem, Darkom Jurkovićem, Matijom Dedićem i Krunom Levačićem na kojem svira džezstandarde. S gitaristom Josipom Pandurom i bubnjarem Borisom Beštakom osniva New Jazz Trio, te beleži niz nastupa po klubovima u Hrvatskoj. Dolazi na red i treći album “Catwalk” koji izdaje pučko otvoreno učilište gdje radi kao voditelj tečaja za bas gitaru.

Upisuje srednju muzičku školu V. Lisinski za kontrabas kod profesora Stanislava Lhotke, koju završava u rekordnom roku od 3 godine. Upisuje studije u Klagenfurtu, koje prekida zbog poziva u Prljavo kazalište, u kojem je svirao poslednjih deset godina. Paralelno je radio na još nekoliko džez projekata

Vorihu je karcinom pronađen prošle godine kad je bio na američkoj i australijskoj turneji s Prljavim kazalištem.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #2: Dukat/Stray Dogg

(Espreso.co.rs / Ravnododna.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.