Ovacije za kraj Dana Darka Rundeka u Beogradu
Cargo Trio, Foto: Zoran Lazarević Laki

završen festival

Ovacije za kraj Dana Darka Rundeka u Beogradu

Legendarni muzičar je obožavaoce, u pet sasvim različitih koncerata, na nesvakidašnji način sproveo kroz sve faze svoje plodne karijere

Objavljeno:

Manifestacija "Dani Darka Rundeka u Beogradu" završena je u četvrtak uveče koncertom u rasprodatoj velikoj dvorani Doma omladine, odakle je Rundek Cargo trio ispraćen ovacijama publike, nakon što je podsetio na pesme koje su snimljene na albumima "Plavi avion" i "Mostovi".

Darko, violinistkinja Isabel i multiinstrumentalista Duca Vranić izmamili su gromoglasan aplauz čim su se pojavili na sceni pokrivenoj ćilimima. "Dobro veče i dobrodošli na ovo peto i zadnje veče Darka Rundeka", simpatično se publici obratio legendarni muzičar na početku intimne, akustične večeri u kojoj se maksimalno posvećenim posetiocima, između pesama gde se svaki zvuk jasno čuo, obraćao spontano i nenametljvo. Takav pristup začinile su duhovite dosetke poput "onda su došli komunizam i renesansa" ili "prosek benda je 100 godina".

"U borbi sa silama" je otvorila ovo jedinstveno muzičko putovanje, koje je, sa dvadesetominutnom pauzom, potrajalo dva i po sata, "Ruskaja" je sve odvela na drugu stranu gvozdene zavese, a Darko je i ovoga puta podsetio kako je, počinjući da stvara pesmu "Mostovi", došao do "granice očaja". Publiku, fokusiranu na pažljivo slušanje svakog tona i stiha, pokrenule su prepoznatljive pesme zaraznog ritma - "Indijanska", "Ima nas"... Pravu euforiju izazvala je "Za šaku rubalja". Zaneseni Rundek je pustio da se čuje glas publike da bi, na kraju pesme, cela sala odjekivala.

Još jedna dobro poznata tema, "Sanjala si da si sretna" završila je zvaničan deo, ali su oduševljeni posetioci gromoglasnim povicima brzo vratili trio na bis. "Hvala vam za podršku", skromno je rekao Rundek, i, na oduševljenje svih, zapevao "Kao da je bilo nekad" EKV-a, benda kome već dugi niz godina redovno odaje počast na koncertima. Za sam kraj, "Ruke" su ponovo izmamile aplauze u ritmu i donele efektnu završnicu ovog koncertnog serijala.

Originalno zamišljena manifestacija "Dani Darka Rundeka u Beogradu" pokazala se kao pun pogodak. Legendarni muzičar je obožavaoce, u pet sasvim različitih koncerata, na nesvakidašnji način sproveo kroz sve faze svoje plodne karijere - od čuvenog "Haustora" do današnjih dana. Napunio je dvorane pevajući sa Ekipom najveće hitove, ali i manje poznate, pa i još neobjavljene pesme, a publika je imala posebno zadovoljstvo da ga vidi i u drugačijoj, sporednoj ulozi, kao basistu eksperimentalnog sastava "Cul De Sac", i kao člana postave Andrea, Rundek i Ekipa Ftičeki, koja se predstavila obradama međimurskih pesama. Ovakva koncepcija je, bez ikakve sumnje, na najbolji način predstavila Darkovu umetničku širinu i značaj.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #2: Dukat/Stray Dogg

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.