Pijanistkinja Elizabeta Leonskaja na Kolarcu
Elizabet Leonskaja, Foto: Julia Wesely

najava

Pijanistkinja Elizabeta Leonskaja na Kolarcu

Ponedeljak, 18. mart, Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova

Objavljeno: 15:08h

Decenijama unazad, Elizabet Leonskaja se ubraja među najslavnije pijaniste našeg vremena.

U svetu u kome dominiraju mediji, Elizabet Leonskaja je ostala verna sebi i svojoj muzici, idući stopama velikih ruskih muzičara iz doba Sovjetskog saveza, Davida Ojstraha, Svjatoslava Rihtera i Emila Gilelsa. Njena gotovo legendarna skromnost još uvek je čini pomalo skrajnutom u medijskom prostoru. Ipak, čim izađe na pozornicu, publika može da oseti silu koja stoji iza činjenice da je muzika oduvek bila njen životni poziv.

Rođena u Tbilisiju, u Gruziji, u ruskoj porodici, smatrana je čudom od deteta i prvi put je održala solistički koncert sa 11. godina.

Za vreme studija na Moskovskom konzervatorijumu osvojila nagrade na važnim takmičenjima: Enescu, Margaret Long i Kraljica Elizabeta. Njen muzički razvoj je bio pod velikim uticajem slavnog Rihtera sa kojim je blisko sarađivala dugi niz godina. Maestro je prepoznao njen izuzetan talenat i podstakao njen razvoj ne samo kroz podučavanje i davanje saveta, već i pozivom da sviraju u klavirskom duu. Bilo je to nezaboravno muzičko iskustvo! Ovo muzičko partnerstvo i lično prijateljstvo između Rihtera i Leonskaje trajalo je sve do Rihterove smrti 1997. godine.

Elizabet Leonskaja
Elizabet Leonskaja foto: Julia Wesely

Sovjetski savez je napustila 1978. godine i od tada je stanovnica Beča. Godinu dana kasnije održala je senzacionalan koncert na festivalu u Salcburgu i to je zapravo bio početak jedne blistave karijere koja traje i danas.

Tokom 40 godina umetničkog rada, ostvarila je nastupe sa svim najznačajnijim orkestrima, dirigentima, kompozitorima, kamernim saradnicima. Lista velikih muzičkih centara, najznačajnijih festivala i koncertnih prostora je ogromna. Iako je njen koncertni raspored kao soliste i dalje veoma popunjen kamerna muzika zauzima važno mesto u njenom muzičkom životu i redovno nastupa sa gudačkim kvartetima Emerson, Borodin i Artemis.

Brojni snimci, čak 64 diskografska izdanja, svedoče o izuzetnim umetničkim dostignućima ove pijanistkinje za koje je nagrađena nagradama Caecilia za Brahmsove klavirske sonate ili Diapason d´Or za snimke Lista.

Drugi značajni snimci uključuju koncert za klavir Čajkovskog sa Njujorškom filharmonijom pod palicom Kurta Mazura, Šopenov koncert za klavir sa Češkom filharmonijom pod upravom Vladimira Aškenazija kao i klavirski koncerti Šostakoviča sa kamernim orkestrom St. Paul.

Najnovije diskokgrafsko izdanje sa kompletnim Šumanovim sonatama očekuje se na jesen ove godine.

U Republici Austriji, u kojoj živi više od 40 godina, za izuzetna dostignuća Elizabet Leonskaja je takođe primala velika priznanja. Postala je počasni član Koncerthausa iz Beča a godine 2006. dobila je Austrijski krst časti prve klase za svoje zasluge u kulturnom životu zemlje - najvišoj nagradi takve vrste u Austriji.

Često je nazivaju Kraljicom klavira ističući njen mek i zaobljen ton kao i izuzetan virtuozitet dok ona uživa u toplim prijemima publike gde god pojavi.

Program koncerta:

  • R. Šuman, Simfonijske etide
  • V. A. Mocart, Sonata KV 333 r.
  • A. Berg, Sonata op.1, h mol
  • F. Šubert, Sonata D 850

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine po ceni od 2.200,00, 2.500,00 i 3.000,00 dinara.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #2: Dukat/Stray Dogg

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.