DANAS JE SVETSKI DAN RADIJA: Od bežične telegrafije do podkasta
Radio, Foto: Thinkstock

praznik

DANAS JE SVETSKI DAN RADIJA: Od bežične telegrafije do podkasta

Džejms Klark Maksvel je pre 150 godina predvideo radio talase i emitovanje radio programa

Objavljeno:

Svetski dan radija obeležava se od 2011. godine, kao sećanje na 13. februar 1946. godinu, kada je prvi put emitovan radijski program Radija UN.

Pored toga, ovaj praznik danas ima za cilj da promoviše ovaj elektronski medij, koji je, u poslednjih nekoliko godina, postao manje popularan.

Zanimljivosti o radiju

1. Radio se u početku nazivao “bežična telegrafija”. 2. Reč “brodkasting”, koji se odnosi na emitovanje radio transmisija, originalno je poljoprivredni termin i označava posipanje semenki. 3. Džejms Klark Maksvel je 1869. godine predvideo radio talase i emitovanje radio programa. 4. Giljermo Markoni je napravio prvi uspešan prenos radio talasa 1901. i 1902. godine. 5. Naredne godine, 1903. Markoni je sprečio da predsednik SAD Ruzvelt pošalje radio poruku Edvardu VII. 6. Pre Markonija, i drugi, uključujući Nikolu Teslu i Hanriha Herca, tvrdili su da su izmislili radio transmisije. 7- Do 1922. godine, posedovanje radio licence u Velikoj Britaniji koštalo je 10 šilinga. 8. Zvanično, u Velikoj Britaniji nije bilo moguće slušati radio bez licence u periodu od 1922. do 1971. godine. 9. Markoni je dobio 1909. godine Nobelovu nagradu za “doprinos u razvijanju bežične telegrafije”. 10. Markoni je bio praunuk Džona Džemsona, osnivača poznatog Džejmson irskog viskija.

BONUS VIDEO: NAŠ POSAO JE DA DECU UČIMO DA VOLE BALET: Kineski baletski pedagog Geng Weijie o igri, Srbiji, Aji Jung...

(Espreso.co.rs / Edukacija.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.