Za sve od 7 do 107: Politikin Zabavnik danas slavi 77. rođendan! (FOTO) (VIDEO) (GIF)

Verovali ili ne!

Za sve od 7 do 107: Politikin Zabavnik danas slavi 77. rođendan! (FOTO) (VIDEO) (GIF)

Na pragu devete decenije života, omiljeni nedeljnik svih generacija nastaje i opstaje na koncepciji koja se nije mnogo menjala tokom decenija
Objavljeno:
Godinama je bio list "Za sve od 7 do 77", a danas je i sam dobio dve sedmice!
Kultni nedeljnik i drugi najdugovečniji magazin u Srbiji
, posle četiri godine starijeg NIN-a, Politikin Zabavnik prvi put se pojavio pred čitaocima 28. februara 1939. godine . Ako kaniš pobijediti: 20 najboljih citata iz Alana Forda (FOTO)
I danas, kao i davne 1939, list se uređuje po istoj formuli - "malo zabave, malo pouke" . Osnovna koncepcija se nije mnogo menjala tokom decenija. Sadržaj časopisa čine zanimljivi, informativni i edukativni tekstovi o istoriji, nauci, umetnosti, prirodi, muzici i tehnici, uz neizostavne stripove u sredini
.
M.J.
Najčitanije rubruke predratnog Zabavnika bile su "Batine koje se pamte" i "Veliki strah", koje su pisali sami čitaoci
. Najstarije i najpoznatije rubruke "Verovali ili ne" i "Jeste li već čuli da" u Zabavniku su od prvog broja do danas .
M.J.
Od samog početka list je popularizovao strip , što i danas čini. Neposredno posle Drugog svetskog rata, stripovi su, kao proizvod kapitalizma, bili zabranjeni u Jugoslaviji, pa je Zabavnik ponovo počeo da izlazi tek 1952, nakon razlaza sa Sovjetskim Savezom .
M.J.
Dečji i omladinski listovi koji su pre i posle rata nastajali na Zapadu (poput "Corriere dei Piccoli" ili "Tell Me Why") bili su uzor Zabavniku , ali su od sedamdestih godina bili suočeni s pojavom specijalizovanih izdanja, što je dovelo do njihovog gašenja .
Politikin Zabavnik je opstao. Pre četrdesetak godina imao tiraž od skoro 350.000 primeraka . Izlazio je na dva pisma , dva narečja (ekavskom i jekavskom) i dva jezika (srpsko-hrvatskom i slovenačkom). Današnji tiraž je mnogo manji, ali je ipak respektabilan u poređenju s ostalom periodičnom štampom .
Politikin Zabavnik prati savremene medijske trendove. Njegov sajt je već duže vreme prisutan u sajberspejsu, a Fejsbuk stranica ima skoro 400.000 lajkova .
M.J.
Svestan svojih godina, Politikin Zabavnik se odavno obraća čitalačkoj publici "od 7 do 107 godina" . Prvobitni slogan je promenjen 1995. godine , na zahtev čitaoca strijeg od 77. U redakciji u budućnosti očekuju poziv nekoga još starijeg! (Miloš Jovanović)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.