ZVUK TIŠINE: Depeche Mode, New Order, Moby...obradili čuvenu kompoziciju Džona Kejdža 4'33
Iz Laibachove interpretacije, Foto: Printscreen/youtube

avangarda

ZVUK TIŠINE: Depeche Mode, New Order, Moby...obradili čuvenu kompoziciju Džona Kejdža 4'33

Delo poznato po tome što u njemu muzičari ne sviraju instrumente

Objavljeno:

Izdavačka kuća Mute objavila je novi boks set na kome je 50 umetnika interpretiralo kompoziciju Džona Kejdža pod nazivom "4'33" - poznatu po tome što u njoj muzičari ne sviraju instrumente. Kolekcija pod nazivom "STUMM433" biće objavljena u maju, a među izvođačima će se naći Depeche Mode, New Order, Goldfrapp, K Á R Y Y N, Wire, The Afghan Whigs, Ben Frost, Li Ranaldo, Moby, i drugi. Svaki komad će biti objavljen uz odgovarajući vizual.

Evo kako izgleda interpretacija benda Laibach. Kratak film referira na fotografiju "Dišan igra šah sa golom (Evom Babic)", a u njemu se pojavljuje hrvatski performans umetnik Vlasta Delimar.

Džon Kejdž je pionir elektroakustične muzike i nestandardne upotrebe instrumenata u muzici. Bio je jedna od vodećih ličnosti posleratne avangarde. Pripadao je umetničkom pokretu neodada (Fluksus), čiji je bio glavni predstavnik, a kritičari ga smatraju za jednog od najuticajnijih američkih kompozitora 20. veka. Napravio je prvi muzički ready made: sedeo je pred publikom za klavirom, i nije ga svirao — okolni zvuci su činili kompoziciju, tj. rad slučaja.

Džon Kejdž je verovatno najpoznatiji po svojoj kompoziciji 4'33" iz 1952. godine, koja se izvodi odsustvom namerno proizvedenog zvuka. Muzičari koji su izvodili kompoziciju ništa nisu radili osim što su bili prisutni za vreme izvođenja dela. Sadržaj kompozicije je bio "4 minuta i 33 sekunde" tišine sa zvucima okoline za vreme izvođenja.

BONUS VIDEO: Kusturici nagrada koju je dobio Nelson Mandela (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Pitchfork.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.