Garažni roker DŽEJMS LEG dolazi u Beograd (VIDEO)
Džejms Leg, Foto: Promo, Bad Music For Bad People

pijanista đavoljeg glasa

Garažni roker DŽEJMS LEG dolazi u Beograd (VIDEO)

Koncert će se održati u petak, 25. januara u klubu Kuglaš (Đušina 5) s početkom od 21:30, a kao gosti nastupiće beogradski raw blues trio Wang Dang Doodle

Objavljeno:

Džon Vesli Majers aka Džejms Leg već je godinama jedan od najintrigantnijih predvodnika garažnog roka. Prvi od poznatijih bendova u kojima se pojavio bili su The Immortal Lee County Killers po čijem je raspadu formirao Black Diamond Heavies 2004. godine, trio u kojem su pored njega na električnom klaviru i vokalu bili još gitarista, i bubnjar. Gitarista Mark “Porkchop” Holder 2006. napušta bend i to preostale 2/3 navodi da se zamisle kako da nastave dalje gde donose potpuno ispravnu odluku – bez gitare! Do tada je bilo dvočlanih bendova, ali uvek se radilo o gitari i bubnjevima, a sa novom postavom Black Diamond Heavies su uveli i novi trenutak u formaciji rokenrol grupe: električni klavir/vokal + bubnjevi.

U toj postavi snimaju dva studijska i jedan live album (sve za Alive Records) i postaju jedna od najtraženijih američkih garažnih atrakcija do kraja prve decenije 21. veka svirajući širom SAD, Evrope i Australije.

Pored matičnog, Džejms svira svoj instrument i peva u Cut In The Hill Gang, još jednom važnom američkom garaž/bluz/pank sastavu nastalom na pepelu Soledad Brothers.

Po raspadu Black Diamond Heavies (2009.) Džejms Leg radi na prvom solo albumu „Solitary Pleasure“ (opet renomirani Alive Records, 2011.) koji prolazi zapaženo među poklonicima Black Diamond Heavies i ljubiteljima svih podžanrova garažnog rokenrola. Duboki, hrapavi vokal i topli, a zastrašujući tonovi klavira čijim dirkama kao u transu lete njegovi prsti zaštitni su znak ovog južnjačkog gospodina. Obrada rokenrol heroja Linka Vreja (Fire And Brimstone) i obrada hita u Americi anonimnih Australijanaca Kill Devil Hills (Drinking Too Much) pored osam sopstvenih pesama potvrđuju Legov dobar izbor da se popuni jedan pristojan solo prvenac i krene sa utabavanjem staze nastavka rokerske karijere.

2012. sa kolegama sa Alive Records etikete, Left Lane Cruiser, snima album „Painkillers“. Deset blues obrada (od Roberta Džonsona do Rolling Stonesa) odsviranih/otpevanih na srčani, garaž/bluz način kako se i očekivalo od ove garažne super-grupe učinili su da se ploča na kraju 2012. nađe visoko kotirana na dobrom broju garađ/rok/bluz lista.

U septembru 2015. objavio je drugi solo album za Alive Records pod nazivom “Below The Belt”. Ploča je snimljena u studiju Džonija Vokera (Soledad Brothers i Cut In The Hill Gang), a miks je uradio Džim Dajmond u legendarnom Ghetto Recorders (White Stripes, Andre Williams, Dirtbombs, Left Lane Cruiser, The Sonics…). Ta ploča u tandemu sa višemesečnim turnejama koje su usledile po Evropi i SAD 2015. i 2016. raširili su priču o razbacanom, istetoviranom baji koji ubija boga u Fender Rhodes klaviru.

2016. izlazi “Blood On The Keys” (Alive Records), remek-delo šefa električnog klavira koji pod njegovim prstima zvuči kao Hendriksova gitara. Leg istražuje kroz različite stilove od očekivanog pulsirajućeg bugivugija i garaž rok momenata za headbanging, do soula sporog tempa i usputnom stankom u možda najveći hit do sada St. Mišel Šafl sa sve violinama, orkestrom i vidnim tragovima istočno-evropske ciganske muzike.

Mačo pijanista đavoljeg glasa vraća se u Beograd krajem januara. Osim redovnog repertoara na set listi naći će se i par novih pesama jer se album snima početkom marta, praktično malo pošto završi ovu turneju.

Koncert će se održati u petak, 25. januara u klubu Kuglaš (Đušina 5) s početkom od 21:30, a kao gosti nastupiće beogradski raw blues trio Wang Dang Doodle.

Ulaznice do 6. januara po pretprodajnoj ceni od 800 dinara @ Dnevni Chillton + pab Brod. Od 7. januara 1000 din, a na dan koncerta 1200.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso - novogodišnji specijal (Premotavanje 2018. godine)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.