SEJO SEKSON: Nema razloga da odlazimo zbog političkih elita koje misle samo o svojoj g*zici (VIDEO)
Frontmen legendarne grupe, Foto: Saša Midžor Sučić

espreso intervju

SEJO SEKSON: Nema razloga da odlazimo zbog političkih elita koje misle samo o svojoj g*zici (VIDEO)

Frontmen Zabranjenog pušenja govori za Espreso pred beogradski koncert 29. novembra u SubBeernom centru

Objavljeno: 12:14h

Legendarni ex-yu bend će na koncertu promovisati svoj novi, jedanaesti album „Šok i nevjerica“, objavljen 31. oktobra. Pet godina nakon poslednjeg izdanja (Radovi na cesti, 2013.) Pušenje je objavilo album na kome su gostovali i tuzlanska reperka Sassja, i majstor sevdalinki Damir Imamović. Pred koncert su nas već zagrejali spotom za numeru "Irska", a sada ćemo imati prilike da na koncertu vidimo miks kako starih, tako i novih numera koje tek treba da zažive "u narodu".

O KONCERTU 29. NOVEMBRA

- Koncert je za ljude koji nisu u glavi iscrtali granice, bez obzira na to što su one iscrtane svugde kod nas. Želimo uraditi koncert za ljude kojima je još uvek zajedništvo i prijateljstvo važnije od dnevne politike i raznih spinova. Posle Novog Sada prošle godine, sada smo ponovo u Beogradu u jednom lepom novom prostoru koji se zove SubbEerni centar, sa lepom akustikom. Teren nije ni težak ni raskvašen, znači da možemo očekivati lepu i lepršavu igru.

O PESMI "IRSKA"

- Irska je jedan lep primer, poučan za sve nas. Kako je jedna zemlja, podeljena i rastrojena religijskim, nacionalnim, političkim i svim drugim vrstama sukoba i konflikata, opterećena terorizmom, iseljavanjem, u vrlo kratkom roku postala primamljivo mesto za ljude. Pogotovo za mlade ljude. I to je najbolji dokaz da se ova paradigma može promeniti i da izlaz postoji, da je moguće od Balkana napraviti mesto gde ljudi dolaze, a ne odakle odlaze.

IMIGRACIJA KAO REŠENJE

- U ovom trenutku jeste, mada nema razloga da taj trend ne preokrenemo. Samo treba malo vizije, volje i elementarnog poštenja da se od ovde napravi prostor u kome se može živeti. Pogotovo mladi ljudi... A da ne govorim o svim lepotama prirode i kulture koje ovaj prostor ima. Nema razloga da sa njega odlazimo zbog nekih političkih elita koje misle samo o svojoj guzici.

O LIČNOM MIKROKOSMOSU U NOVIM PESMAMA

- Mislim da je to neki odraz vremena, momenta u kome živimo. Naša privatna osećanja i priče su sada malo prisutnije nego te velike teme, koje smo stvarno eksploatisali dobrih 30-ak godina. Mislim da ima lepih stvari i u malim pričama.

SARAJEVO NEKAD I SAD

- Sarajevo, kao i svaki grad, čine ljudi, a ne zgrade i kulturne znamenitosti. Kako se menjaju ljudi, tako se menjaju gradovi. Nema grada koji nije doživeo neku drastičnu metamorfozu. Kod grada je dobro to je, kako je rekao Marks, mesto gde se preseca najveći broj ljudskih interesa. Tako da u uvek možete naći nešto za sebe, srodne duše, saradnike.

O Sarajevu je dosta prisutan spin da je postao grad netolerancije i isključivosti. Međutim, cela ta teorija pada na argumentima da je grad, bez obzira što se promenio, ipak u zadnjih 10-15 godina dao i jedan Dubioza Kolektiv, i Letu Štuke, i fantastične filmove kao što su "Gori vatra", "Grbavica", "Kod Amidže Idriza. Sve te stvari pokazuju da Sarajevo ipak ima svoj civilizovani i kulturni život.

Kao i u svakom gradu, traje borba između te dve opcije. Ne vidim da je drugačije bilo i pre rata. I tada je postojao svet urbane kulture, a s druge strane neki svet - ili bolje reći polusvet - šunda, žutila, netolerancije. Ja sam srećan što u Sarajevu imam puno srodnih duša i prijatelja, bez obzira na to što svaki grad ima i onu tamnu stranu.

O GOSTIMA NA ALBUMU

- Reperka Sassja je onaj dubler u opasnim scenama. Kao mlada ljuta reperica iz Tuzle, ima kredit da može i da opsuje, da kaže neku težu reč. Ja, kao stariji i ozbiljniji gospodin, više ne smem zbog dece to da prevalim preko usta. A Damir Imamović je jedan monument sevdaha, i pesma koja govori o Sarajevu je morala imati i malo tog zvuka. On je bio igrač sa klupe koji nam je doneo preokret, u pesmi koja se zove "Svjetlost Sarajeva".

KONCERTNI REPERTOAR

- Koncert za 29. novembar je uvek više okrenut arhivi, zvuku osamdesetih i pesmama iz tog vremena . Probaću da odsviram što više pesama na kojima je sarađivao Dražen Janković, koga smo nedavno ispratili iz ovog ružnog i za njegovo srce nedostojnog sveta. Ali eto, probaćemo da izvedemo i koju novu pesmu, čisto da vidimo da li ti igrači s klupe mogu da igraju u prvom timu. Što se tiče Sassje, ona je u blagoslovenom stanju tako da na beogradskom koncertu verovatno neće učestvovati, ali biće prilike da čujemo i Pušenje s njom, čim taj majčinski period prođe.

BONUS VIDEO: MAJKL DAGLAS O KARLU MALDENU: Obraćanje gostima Kinoteke putem video linka

(Nikola Marković / Vera Nikolić / Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.