Prvi VASILIJE MOKRANJAC FEST otvoren koncertom mladih pijanista
Ksenija Veljović, Foto: Promo

premijerno izdanje

Prvi VASILIJE MOKRANJAC FEST otvoren koncertom mladih pijanista

Nastupili su Olga Petrović, Tijana Cerović, Ksenija Veljović, Milica Zakić, Katarina Mančić i Kosta Knežević 

Objavljeno: 23.11.2018. 09:12h
  • 41

U četvrtak, 22. novembra u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti koncertomVasilije Mokranjac u izvođenju mladih pijanista zvanično je otvoren Vasilije Mokranjac Fest – festival posvećen jednoj od ključnih ličnosti srpske muzike.

Prvo festivalsko veče takmičarskog je karaktera, a najbolji mladi pijanisti koji su nastupili na ovom koncertu izabrani su putem audicije u saradnji sa muzičkim akademijama i školama širom Srbije. U pitanju su pijanisti Olga Petrović, Tijana Cerović, Ksenija Veljović, Milica Zakić, Katarina Mančić i Kosta Knežević. U cilju promocije srpske umetničke muzike i afirmacije stvaralaštva Vasilija Mokranjca, Fondacija Vasilije Mokranjac će dodeliti i izvođačke nagrade ”Vasilije Mokranjac” za najuspešnije interpretacije klavirskih dela ovog muzičkog velikana.

Nagradni fond u ukupnom iznosu od 100.000 RSD obezbeđen je pod pokroviteljstvom SOKOJa, dok će proglašenje pobednika i dodela nagrada biti na završnoj večeri Festivala, 24. novembra 2018 u Skupštini grada Beograda.

 

 

 

Večeras, u okviru druge festivalske večeri, biće održan Okrugli sto na temu stvaralaštva Vasilija Mokranjca, (Galerija Artget, KCB, 19h) čiji su učesnici akademici SANU – Dimitrije Stefanović, Dejan Despić, Svetislav Božić, muzikolozi Nadežda Mosusova, Melita Milin, Katarina Tomašević, Ivana Medić, kompozitorka Svetlana Maksimović, violončelistkinja Sandra Belić, kao i ćerka istaknutog kompozitora, Aleksandra Mokranjac. Najeminetniji stručnjaci iz sveta umetničke muzike u Srbiji govoriće o Vasiliju Mokranjcu iz različitih uglova – kompozitorskog, izvođačkog, pedagoškog, istraživačkog i ličnog.

Zatvaranje Festivala pod nazivom Vasilije Mokranjac – Gala koncert revijalnog je karaktera i biće održano u subotu, 24. novembra u 19h u Svečanoj sali skupštine grada Beograda

 

U okviru završne večeri publici će se, pored nagrađenih mladih pijanista, sa delima Vasilija Mokranjca predstaviti i poznati muzički izvođači iz zemlje i inostranstva - Biljana Gorunović, Rita Kinka, Ratimir Martinović, Vedrana Subotić, Jelena Đajić Levajac, Ivana Medić, Vladimir Gligorić, Sandra Belić i Miroslav Pavlović.

Ulaz na sve programe Festivala je besplatan.

 

BONUS VIDEO: MAJKL DAGLAS O KARLU MALDENU: Obraćanje gostima Kinoteke putem video linka

(Espreso.rs)


 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media