VASILIJE MOKRANJAC FEST: Prvo izdanje festivala počinje u četvrtak u Beogradu
Od 22. do 24. novembra, Foto: Promo

Delimo besplatne karte!

VASILIJE MOKRANJAC FEST: Prvo izdanje festivala počinje u četvrtak u Beogradu

Prvi Vasilije Mokranjac Fest, festival posvećen jednoj od ključnih ličnosti srpske muzike, biće održan od 22. do 24. novembra u Beogradu u organizaciji Fondacije Vasilije Mokranjac

Objavljeno: 13:29h

Festival otvaraju mladi domaći muzičari, 22. novembra u 18h u Galeriji SANU, koncertom Vasilije Mokranjac u izvođenju mladih pijanista. Najbolji mladi pijanisti izabrani su putem audicije u saradnji sa muzičkim akademijama i školama širom Srbije. Uz podršku SOKOJa, a u cilju afirmacije i popularizacije srpske umetničke muzike i stvaralašta Vasilije Mokranjca, Fondacija je za tri najbolja izvođenja klavirskih dela Vasilija Mokranjca obezbedila i novčane nagrade (ukupan iznos od 100.000 dinara).

23. novembra u 19h u Kulturnom centru Beograda (galerija Artget) biće organizovan Okrugli sto na temu stvaralaštva Vasilija Mokranjca, na kome će oni koji su ga poznavali i izučavali govoriti iz različitih uglova. Akademici SANU Dejan DespIć, Dimitrije Stefanović, Svetislav Božić, zajedno uz Nadeždu Mosusovu, Svetlanu Maksimović, Melitu Milin, Katarinu Tomašević i Ivanu Medić govoriće o velikanu srpske umetničke muzike iz različitih uglova – kompozitorskog, izvođačkog, pedagoškog, istraživačkog i ličnog.

Zatvaranje Festivala pod nazivom Vasilije Mokranjac – Gala koncert održaće se 24. novembra u 19h u Svečanoj sali skupštine grada Beograda. Ovaj koncert je revijalnog karaktera i na njemu će pored nagrađenih mladih pijanista nastupiti istaknuti muzički umetnici iz Srbije i inostranstva - pijnistkinje Rita Kinka, Biljana Gorunović, Vedrana Subotić, Jelena Đajić Levajac, pijanista Vladimir Gligorić i Ratimir Martinović, violinista Mirosav Pavlovića i violončelistkinja Sandra Belić.

Prvih troje čitalaca koji ostave komentar na ovom Facebook postu i jave nam se u inbox facebook stranice Espreso Kultura, uz puno ime i prezime, dobijaju dve karte za ovaj koncert!

KARTE DELIMO DO DANAS U 17H!

Fondacija Vasilije Mokranjac, osnovana 2016. godine, za cilj ima prikupljanje, očuvanje i promociju muzičkog opusa i umetničke ličnosti Vasilija Mokranjca. Značajan broj relevantnih pojedinaca i institucija iz oblasti muzičke umetnosti prepoznalo je važnost ovih ciljeva o čemu svedoči članstvo i angažman plejade najuglenijih stručnjaka i članova SANU u odboru Fondacije, kao i podrška i saradnja sa mnogobrojnim kulutrno-obrazovnim institucijama širom zemlje.

Planovi Fondacije usmereni su na domaću i međunarodnu afirmaciju ostvarenja ovog muzičkog velikana i u najkraćim crtama podrazumevaju digitalizaciju i štampanje nota klavirskog, kamernog i simfonijskog opusa, snimanje kompakt-diskova, podsticanje izvođenja kroz promociju u Srbiji i inostranstvu, dalji razvoj Festivala, pokretanje velikog pijanističkog takmičenja i ponovno uspostavljanje nagrada sa imenom „Vasilije Mokranjac”.

BONUS VIDEO: MAJKL DAGLAS O KARLU MALDENU: Obraćanje gostima Kinoteke putem video linka

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.