LUDNICE: Tehno-filharmonija na Kolarcu
Novi projekat Beogradske filharmonije, Foto: M. Đoković

originalno

LUDNICE: Tehno-filharmonija na Kolarcu

Šef-dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija prave koncertnu tehno-žurku, u petak 23. novembra na Kolarcu od 20h

Objavljeno: 21.11.2018. 09:43h
  • 5

Centralno delo na programu je kompozicija „Ludnice“ Tomasa Adeza, koja u jednom delu publiku vodi u atmosferu mračnog tehno-kluba. Uvod u ovu žurku je „Mala noćna muzika“ Mocarta, a potom nastup Sergeja Krilova, jednog od najboljih violinista sveta.

„Ludnice“ savremenog britanskog autora Tomasa Adeza odvode nas na mračnu stranu kraja 20. veka – život u megalopolisima i tehno-žurke u velikim klubovima, sa svim porocima koji ih prate. Šef-dirigent Gabrijel Felc priprema za filharmonijsku publiku nešto sasvim posebno – održaće veliko koncertno predavanje.

„Na samom koncertu govoriću o ’Ludnicama’, i uoči svakog stava objasniću kroz konkretne primere šta je kompozitor želeo muzikom da kaže. Kao šef-dirigent ovog odličnog orkestra, smatram da je veoma važno da ne izvodimo samo muziku iz prošlosti. Bar jednom godišnje želim publiku da odvedem na uzbudljivo putovanje kroz fantastične primere iz savremene muzike, a verujem da će se ovo delo izvoditi i za sto godina“, rekao je Gabrijel Felc.

 

Tehno-stav „Ecstasio“ biće poslastica i za ljubitelje TV serija koji će ga prepoznati iz popularnog „Mocarta u džungli“. Dok je radio na orkestraciji ovog stava, kompozitor je doživeo napad panike, uz simptome slične onima koje izaziva upotreba ekstazija, misleći da preživlјava srčani udar. U izvođenju ove neobične kompozicije, perkusionisti Beogradske filharmonije će pogotovo imati puno posla – pored uobičajenih udaraljki, oni će svirati na kravljim zvonima, konzervama, lavorima, loncima, a koristiće i noževe i viljuške.

 

 


U neobičnoj kombinaciji sa „Ludnicama“, najpopularnija Mocartova kompozicija „Mala noćna muzika“ i Drugi koncert za violinu i orkestar Prokofjeva sa maestralnim virtuozom Sergejom Krilovom, pozivaju slušaoce na istraživanje mračne strane filharmonijskog ciklusa Mrakobes. Radoznala publika može kupiti sto ulaznica za stajanje sat uoči koncerta, odnosno od 19 časova na biletarnici Kolarca.

 

BONUS VIDEO: MAJKL DAGLAS O KARLU MALDENU: Obraćanje gostima Kinoteke putem video linka

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media