ZLATNE GODINE: Moma Rajin i Žikica Simić pričaju o Marvinu Geju i Otisu Redingu
Zlatne godine pop muzike, Foto: Promo

NAJAVA

ZLATNE GODINE: Moma Rajin i Žikica Simić pričaju o Marvinu Geju i Otisu Redingu

Serijal tribina "Zlatne godine: najbolji muzički albumi 20. veka" nastavlja se u ponedeljak, 19. novembra u 18h, u Glavnom holu Doma omladine Beograda

Objavljeno:

Legendarni novinari će puštati ploče i razgovarati o albumima "What's going on" Marvina Geja i "Otis blue: Otis Redding sings soul" Otisa Redinga, dok će moderator biti Dragan Ambrozić.

U najavnom tekstu stoji:

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica rokenrol istorije! Ovoga puta ćemo vam skrenuti pažnju na dva ključna soul albuma, za koje je vreme pokazalo da su izuzetno važna kada su u pitanju umetnička dostignuća afroameričke popularne muzike, na svetskoj muzičkoj sceni prošlog veka.

Marvin Gaye je svojim konceptualnim remek delom “What’s Going On” iz 1971. razbio predstavu o crnačkom popu kao nečemu čija se vrednost meri isključivo kroz uspeh singlova na top listama. Kao jedan od najpopularnijih soul pevača šezedesetih, Gaye je imao dovoljno kredita da zatraži i dobije potpunu umetničku slobodu od strane izdavačke kuće u pravljenju ovog ciklusa priča sastavljenog od devet pesama, koje opisuje povratak vijetnamskog veteran, uz gorka svedočenja o nepravdi, siromaštvu i besperspektivnosti što su ga čekali kući. Izuzetno važan album za društvenu afirmaciju afroameričke zajednice na najširem mogućem planu, budući da je više puta izglasan u raznim izborima za najbolju ploču svih vremena – mnogi kritičari iz raznih generacija kažu: s potpunim pravom!

Otis Redding je godine 1965, za jedan dan u Stax Recording Studios u Memfisu, Tenesi, snimio album pun sjajnih verzija pesama kojima je dao novi sjaj svojom interpretacijom, od “Satisfaction” do “Change Gonna Come“. Radi se o izdanju koje ga je pretvorilo u pop zvezdu, otkrivajući lepotu savremene crnačke muzike širokoj javnosti i udarajući temelje prodoru soula u mainstream. Njegov original “Respect“, ostao je u verziji Artehe Franklin jedna od himni ženskog ponosa u vremenima koja su usledila.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

BONUS VIDEO: HATE POETRY: Brankica Stanković i Idro Seferi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.