Premijerni Vasilije Mokranjac Fest u Beogradu
Foto: Promo

NAJAVA

Premijerni Vasilije Mokranjac Fest u Beogradu

Od 22. od 24. novembra u Beogradu, u organizaciji Fondacije Vasilije Mokranjac održava se premijerni Vasilije Mokranjac Fest – festival posvećen jednom od najznačajnijih i među publikom najomiljenijih srpskih kompozitora, čija dela pripadaju samom vrhu celokupne umetničke muzike regiona

Objavljeno:

Festival otvaraju predstavnici generacija mladih domaćih umetnika, 22. novembra u 18h u Galeriji SANU, koncertom Vasilije Mokranjac u izvođenju mladih pijanista. Najbolji mladi neafirmisani pijanisti izabrani su putem audicije, u saradnji sa muzičkim akademijama i školama širom Srbije. U cilju promocije, popularizacije i afirmacije stvaralaštva Vasilija Mokranjca i domaće umetničke muzike, Fondacija je pod pokroviteljstvom SOKOJ-a za tri najuspešnija izvođenja klavirskih dela Vasilija Mokranjca obezbedila i novčane nagrade (ukupan iznos od 100.000 dinara).

Druge festivalske večeri, 23. novembra u 19h u Kulturnom centru Beograda (galerija Artget), publici će se u okviru Оkruglog stola na temu stvaralaštva Vasilija Mokranjca obratiti najeminetniji stručnjaci iz sveta umetničke muzike u Srbiji. Akademici SANU Dejan Desipć, Dimitrije Stefanović, Ivan Jevtić, Svetislav Božić, zajedno uz Nadeždu Mosusovu, Svetlanu Maksimović, Melitu Milin, Katarinu Tomašević, Ivanu Medić i Sandru Belić govoriće o velikanu srpske umetničke muzike iz različitih uglova – kompozitorskog, izvođačkog, pedagoškog, istraživačkog i ličnog.

Zatvaranje Festivala pod nazivom Vasilije Mokranjac – Gala koncert održaće se 24. novembra u 19h u Svečanoj sali skupštine grada Beograda. Na završnom koncertu Festivala nastupiće najistaknutiji interpretatori umetničke muzike iz Srbije i inostranstva – pijanisti Biljana Gorunović, Rita Kinka, Ivana Medić, Jelena Đajić-Levajac, Vedrana Subotić, Vladimir Gligorić, Ratimir Martinović, violinista i koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović i violončelistkinja Sandra Belić.

Ualz na sve programe Festivala je besplatan.

Fondacija Vasilije Mokranjac, osnovana 2016. godine, za cilj ima prikupljanje, očuvanje i promociju muzičkog opusa i umetničke ličnosti Vasilija Mokranjca. Značajan broj relevantnih pojedinaca i institucija iz oblasti muzičke umetnosti prepoznalo je važnost ovih ciljeva o čemu svedoči članstvo i angažman plejade najuglenijih stručnjaka i članova SANU u odboru Fondacije, kao i podrška i saradnja sa mnogobrojnim kulutrno-obrazovnim institucijama širom zemlje.

O Vasiliju Mokranjcu

Vasilije Mokranjac (1923-1984) među najznačajnijim je srpskim kompozitorima XX veka i jedan od nekolicine znamenitih srpskih kompozitora koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti i kulturi. Formlano muzičko obrazovanje stiče na Muzičkoj akademiji u Beogradu, gde diplomira klavir u kalsi profesora Emila Hajeka (1948) i kompoziciju u klasi profesora Stanojla Rajičića (1951).

Profesionalni vek otpočinje kao profesor srednjih beogradskih muzičkih škola „Josif Marinković” i „Mokranjac”,a od 1956. godine profesor je kompozicije i orkestracije na Muzičkoj akademiji u Beogradu. U periodu od 1962. do 1965. bio je na čelu Udruženja kompozitora Srbije. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1967, a njen redovni član postaje 1976. godine.

Stvaralaštvo Vasilija Mokranjca pripada samom vrhu celokupne srpske umetničke muzike i ubraja dela klavirske, kamerne i simfonijske muzike, kao i značajan broj dela filmske i primenjene muzike. Opus ovog muzičkog velikana ne izdvaja se tek brojem napisanih dela, već pre svega – najvišim umetničkim dometima, doslednošće dosegnutog unutrašnjeg sveta izraženog visokim, doslednim profesionalnim nivom.

Tokom bogate kompozitorske karijere dodeljen mu je veliki broj prestižnih nacionalnih nagrada, među kojima su i nagrada Sterijinog pozorja za scensku muziku (za Hristićev „Orest” 1961), Oktobarska nagrada grada Beograda (1967. za II simfoniju), nagrada Jugoslovenske radiodifuzije (1968. za III simfoniju), nagrada udruženja kompozitora Srbije „Petar Konjović” (1973. za IV simfoniju) i Sedmojulska nagrada za životno delo (1976).

BONUS VIDEO: Irina Karamarković na Beogradskom džez festivalu - Gusta mi magla padnala

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.