SLOVENAČKO-SRPSKI MUZIČKI SUSRET: Ljoba Jenče, Jure Goručan, Svetlana Spajić i Boris Kovač na srpskoj mini-turneji
Boris Kovač i Svetlana Spajić, Foto: Arhiva Borisa Kovača

NAJAVA

SLOVENAČKO-SRPSKI MUZIČKI SUSRET: Ljoba Jenče, Jure Goručan, Svetlana Spajić i Boris Kovač na srpskoj mini-turneji

Koncertna turneja u Srbiji će početi 21. novembra u Savremenoj galeriji u Subotici, a slede koncerti u Pančevu i Beogradu

Objavljeno: 09:30h

Umetnički projekat MOST KAkOr KAMEN KOST je osmislila slovenačka pevačica Ljoba Jenče, inspirisana tradicijom slovenačke Bele Krajine, gde su se tokom 15. i 16. veka naselili Srbi i Hrvati, bežeći pred naletom Turaka. Pored mladog slovenačkog pijaniste Jureta Goručana, u želji da na savremeni muzički i multimedijalni način predstavi deo vredne baštine – i to u Evropskoj godini kulturne baštine – Ljoba je za saradnike iz Srbije odabrala pevačicu i istraživačicu Svetlanu Spajić i kompozitora i multiinstrumentalistu Borisa Kovača.

Jure Goručan i Ljoba Jenče
Jure Goručan i Ljoba Jenče foto: Ljuba Vukelič

Prema terenskoj građi koju je sakupio Marko Terseglav, autorka projekta je spremila muzički program koji seže u skoro zaboravljenu tradiciju, ali daje prostor i savremenom čitanju duhovne bliskosti Slovenije i Srbije, ta dva kraja slovenskog Balkana. Očuvanje tradicije Bele Krajine, drevnih pesama i rituala zaslužuje zajednički napor, pa je "ovaj projekat primer upravo takvog susreta tradicionalnog i savremenog, kao i etničkog, klasičnog i džez muzičkog jezika, prevazilazeći sve standardizovane granice i predrasude", kako to navodi Boris Kovač.

Koncertna turneja u Srbiji će početi 21. novembra u Savremenoj galeriji u Subotici sa početkom u 18.00 akustičnim nastupom Ljobe i Svetlane časova, nastaviti se koncertom kvarteta u Kulturnom centru Pančeva dan kasnije od 19 časova, a završni koncert, na kome će svirati svo četvoro uz video projekciju, će biti održan u Studentskom kulturnom centru u Beogradu u nedelju 25. novembra sa početkom u 20 sati. Karte za beogradski koncert, po ceni od 300 dinara, mogu se kupiti u Art kafeu SKC-a.

Projekat se realizuje pod Pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Slovenije.

BONUS VIDEO: Irina Karamarković na Beogradskom džez festivalu - Gusta mi magla padnala

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.